DIGICULT. La 17 ani a reușit să mobilizeze 5.000 de oameni

Data publicării:
16022013 20licean-49871

„Sunt dispus să mă așez și în mijlocul străzii și să protestez”, spune Paul.

Pentru unii adolescenți, viața înseamnă școală, prieteni și distracție. Pentru Paul Dumitriu, de numai 18 ani, „distracția" înseamnă să-i facă pe oamenii din jurul său să înțeleagă de ce este important să protesteze. Anul trecut, el a reușit să strângă în Centrul Civic din Bârlad peste 5.000 de oameni, care au militat împotriva exploatării gazelor de șist. S-a dedicat trup și suflet unei cauze, s-a identificat cu ea.

„Din prima secundă în care m-am implicat, m-am implicat pentru familia mea. Eu în câteva luni voi pleca la București la facultate, voi fi departe de zona respectivă, dar am o surioară de 5 ani, am părinții, cărora le sunt dator, pentru că m-au crescut ...”, explică Paul.

„Prin protest am dorit oprirea extracției gazelor de șist...în SUA au avut efecte foarte rele asupra mediului și vrem să prevenim chestia asta în România”, subliniază el.

„A fost ceva de la sine”

Paul a devenit activist peste noapte, școala a trecut pe planul al doilea și, zi-lumină, a bătut Bârladul în lung și în lat ca să-i informeze pe oameni despre importanța protestului său. Să fie responsabili, să iasă din casă, să nu stea cu mâinile în sân.

„Nu a fost ceva gen `wow, hai să organizez un protest`. A fost ceva ce a venit de la sine, observând problema în sine ... Când ne-am strâns mai multe persoane, am zis că urmează a face un miting, un protest, ceva”.

Părinții și prietenii i-au fost mereu alături, fiecare așa cum a știut. „Chiar tatăl meu a început să scrie poezii pe tema asta și el a fost foarte implicat. M-a ținut mereu la curent, în caz că eu aveam de pregătit ceva pentru liceu, citea presa, mă informa, prietenii m-au susținut, de asemenea”, povestește Paul.

Ziua protestului a venit cu multe emoții. Deși în ziarele locale se vorbise săptămâni în șir despre subiect, Paul nu știa dacă lumea va reacționa. Se putea întâmpla orice!

„Am fost printre primii când s-a pornit marșul și am văzut că s-a adunat foarte puțină lume. Am rămas puțin uluit, dar după un timp am observat că începe să se adune tot mai multă lume, iar când am ajuns în fața primăriei și s-au unit cele două marșuri, am văzut că s-au adunat în jur de 5.000 de oameni”, își amintește el.

Simpatizanți, dar și probleme

Și Biserica l-a susținut pe Paul. Vasile Lăiu, protopopul Bârladului, a fost în prima linie la protest, printre cei mai înfocați suporteri ai cauzei. Poziția i-a adus nu numai simpatizanți, ci și probleme. „O să auziți despre mine de-acuma, o să vedeți pe seama mea tot felul de scenarii, o să-mi găsiți tot felul de afaceri făcute, o să aflați lucruri despre mine pe care nici eu nu le știu, așa se va întâmpla cu toți, cei care încă mai rămân fermi pe poziții”, subliniază Lăiu.

Să protestezi este un act de curaj, însă reversul medaliei este inevitabil. Au pățit-o și Paul, și părintele când au început să se confrunte cu zvonurile, cu cei care au încercat să le submineze credibilitatea. „Au fost anumite guri care au spus că sunt implicat politic sau ceva de genul ăsta. Eu sunt 100 % apolitic, aproape toată lumea știe asta, mereu vor fi guri care vor vorbi”, spune Paul.

În ciuda piedicilor, Paul Dumitriu și Vasile Lăiu rămân fermi pe poziție. Au inspirat mișcarea de la Bârlad și au de gând să o facă în continuare, până când situația se va rezolva așa cum își doresc ei.

Promite să lupte și de la București

„O să lupt în continuare și de la București dacă nu se va rezolva până atunci, deși sper să se schimbe situația”, promite Paul.

Deocamdată, Paul a câștigat o bătălie. Însă războiul este departe de a se fi încheiat. La 100 de kilometri de Bârlad, compania Chevron, cea care se ocupă cu extragerea gazelor de șist, a primit undă verde pentru începerea exploatării. În curând, Paul va fi student în București. Știe că din capitală, de acolo de unde se iau deciziile mari, va putea să-și susțină altfel cauza. În definitiv, vorbim despre un revoluționar, despre liceanul care a pus bețe în roate unei afaceri de sute de milioane de euro.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri