DIN CAUZA VREMII. Situație critică în sistemul energetic național

Data publicării:
3122012 20catalin-36556

Actualizare 17.00.Vântul puternic a făcut, astăzi, ravagii în sudul ţării. Rafalele au smuls acoperişul unui liceu din localitatea Poarta Albă din Constanţa, potrivit corespondentului Digi24 Tudor Otulescu.

Alte trei şcoli din judeţ şi-au suspendat cursurile, pentru că furtuna a avariat serios clădirile sau le-a lăsat fără curent electric.

Actualizare 14.30.43 de localităţi din judeţul Constanța şi peste 30 din Tulcea sunt şi la această oră fără curent electric. Copacii smulşi din rădăcini au căzut peste firele de înaltă tensiune. Jumătate din municipiul Constanța a rămas fără apă potabilă, deoarece pompele nu au putut fi puse în funcţiune în lipsa curentului. Și porturile au fost închise, din cauza rafalelor care au ajuns şi la 100 km pe oră.

Vântul puternic a pus stăpânire pe toată Dobrogea. În municipiul Constanța mai multe panouri publicitare au fost distruse. O fereastră a Judecătoriei Constanța a fost spartă de creanga unui copac smuls de vânt. Nici autoturismele parcate nu au scăpat.

Proprietarii vor să dea in judecată Primăria dacă aceasta nu le plătește pagubele, mai ales că multe dintre autoturisme nu erau asigurate.

Comuna Rasova, aflată în sudul județului, este total izolată după ce acoperișul școlii, renovat în urmă cu trei ani, a fost smuls și a căzut pe drumul de acces.

Porturile maritime şi fluviale au fost închise din cauza valurilor care ajungeau și la cinci metri înălțime.

Un fenomen ciudat s-a înregistrat şi în Mamaia, unde vântul puternic care a suflat înspre mare a făcut ca apa să se retragă câţiva metri spre larg. Probleme au fost şi în Galaţi, dar și in Brăila din cauza copacilor căzuţi pe şosele.

______________________________

Numai în județele Constanța, Tulcea și Ialomița, 150 de localități au rămas fără curent electric. Între acestea, Mamaia, Agigea și Palazu. În plus, 12 localități sunt fără apă.

Din cauza furtunii din această noapte, care a venit dinspre Bulgaria, mai multe linii de înaltă tensiune și transformatoare au căzut, ceea ce a dus la oprirea unității 1 de la Cernavodă, care are un reactor cu o putere de 700 de MW.

Sistemul energetic național a fost afectat cu atât mai mult cu cât în această perioadă se află în mentenanță și o unitate a companiei Petrom, o centrală electrică pe gaz care are o putere medie instalată de 860 MW.

Pe de altă parte, furtuna de aseară a afectat mai multe centrale eoliene care produceau energie pentru sistemul energetic național. Din cei 800 de MW pe care îi produceau, ar fi afectată o producție de 400 MW.

Pierderile în sistem au fost compensate prin pornirea mai multor hidrocentrale, potrivit directorului Transelectrica.

123 de acoperișuri au fost smulse la Medgidia

Jumătate din orașul Constanța a rămas fără apă potabilă, iar mai multe localități din județ nu au curent electric. De asemenea, porturile au fost închise din cauza vântului puternic. Valurile mării au ajuns la o înălțime de cinci metri.

În această dimineață, un copac a căzut pe clădirea Judecătoriei Constanța.

Pe de altă parte, subprefectul județului Constanța, Aidum Curt Mola, a declarat la Digi24 că vântul puternic a provocat stricăciuni în mai multe localități, situația cea mai gravă înregistrându-se la Medgidia, unde au fost smulse acoperișurile a patru școli, și la Rasova, unde din cauza furtunii sunt blocate drumurile de acces în localitate.

Primarul orașului Medgidia a declarat la Digi24 că 123 de acoperișuri au fost smulse în localitate, în cazul a 27 fiind vorba de stricăciuni grave. Unele acoperișuri au ajuns pe alte clădiri.

De asemenea, au fost smulși 42 de copaci și dărâmați cinci stâlpi electrici, fiind avariate numeroase mașini, instalații electrice, spații verzi, dar, din fericire, nu s-au înregistrat victime.

Premierul Victor Ponta a anunțat că în această seară, la 19.30, va convoca un comandament de urgență.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri