Din |interior. Reportaj despre apa potabilă din România

Data publicării:
2 202-43262

Sunt întrebări la care echipa emisiunii Din|interior a încercat să ofere un răspuns cât mai complet. Pentru realizarea materialului care va fi difuzat la Digi24 duminică, de la ora 18.30, reporterii emisiunii au străbătut ţara în lung şi în lat, au ajuns în regiunile ţării în care sunt cele mai grave probleme, au discutat cu specialişti de la Ministerul Mediului, reprezentanţi ai unor companii de ape minerale, primari, dar şi cu cei mai afectaţi de această situaţie - locuitorii satelor şi oraşelor respective.

România se află pe primul loc în Europa la poluarea cu nitraţi şi peste 2000 de localităţi din toată ţara au sursele de apă otrăvite. Suntem ţara cu cele mai mici rezerve de apă din Europa şi cu cele mai murdare râuri şi ape subterane.

Doar jumătate dintre români au canalizare, la oraş sunt prea puţine staţii de epurare, iar la ţară copiii mor din cauza apei otrăvite de gunoiul de grajd şi de latrine.

Principala problemă este lipsa canalizării, acesta fiind unul dintre motivele infestării apei cu nitraţi şi nitriţi. Ce fac autorităţile în tot acest timp? Proiecte de informare – Ministerul Mediului a identificat zonele cele mai poluate din România şi, pentru a informa cetăţenii, a trimis specialişti pe teren. Măsurile fac parte din programul finanţat de Banca Mondială şi care prevede investiţii în 69 de zone afectate de poluarea cu nitraţi.

Evident nici situaţia Bucureştiului nu este tocmai roz. În uzinele de tratare, apa devine potabilă, dar dincolo de conductele distribuitorului, calitatea apei potabile nu mai este o chestiune atât de sigură. Un studiu al centrului pentru Politici Durabile ECOPOLIS arată că, în Bucureşti, în trei din zece cazuri, apa de la robinet conţine impurităţi.

Din | interior. Reportaj despre apa potabilă din România |DIGI24

Şi, ca la fiecare chestiune de acest gen, discuţia ajunge inevitabil la fondurile europene, pe care nu le folosim. Uniunea Europeană ne-a pus la dispoziţie trei miliarde de euro pentru ca, până în 2015, România să aibă staţii de epurare în toate localităţile de peste 10.000 de locuitori.

Ce spun autorităţile despre acest lucru, ce se întâmplă cu adevărat în ţară, în ce situaţie ne aflăm de fapt, dacă ştim sau nu ce calitate are apa pe care o consumăm, toate acestea, alături de multe alte informaţii şi interviuri, într-o nouă anchetă, marca Din|interior, duminică, ora 18.30, la Digi24.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri