Dinu Giurescu: Mistificările comuniste despre familia regală încă nu au fost depășite

Data publicării:
giurescu

„Important ar fi să readucem în conștința cetățenilor ce a însemnat independența, dinastia și regatul. Ce azi înseamnă intrarea în ONU, atunci însemna ridicarea la regat. E o sărbătoare definitorie a identității noastre. Că ne place sau nu regalitatea, asta e partea a doua. Parlamentul, societatea civilă, guvernul ar trebui să stabilească unele zile definitorii, ca 24 ianuarie, 10 mai, 1 decembrie. Acum văd că avem grijă de ce spun alții. Ne ducem la PE, la Comisia de la Veneția, la FMI, Banca Mondială și le cerem tuturor avizele despre Constituția noastră. Să nu mai vorbim despre MCV, care e o aberație”, a subliniat Dinu Giurescu.

Comuniștii instalați cu voia tuturor aliaților, să fie clar, au șters ziua de 10 mai, s-a șters orice referință la 10 mai și la venirea lui Carol. Noile generații nu au știut nimic, după abdicarea regelui s-au vărsat tone de lături asupra instituției monarhice. În 1990-1991 a fost făcut un sondaj, un singur român, mai bătrân, a știut să spună care au fost regii și în ce ordine. Nu vrei să se știe ceva, atunci cuvântul de ordin este să nu dăm la TV”, a adăugat el.

„Suntem singura țară din sud-estul și estul Europei care nu are coroană pe stema ei. Noi ne temem: să nu avem coroană, că înseamnă regalitate. Nu, înseamnă suveranitate. Vine temerea să nu se piardă conducerea țării, posturile ocupate. Teama fioroasă de cineva care ar putea să le ia locul”, a subliniat Dinu Giurescu.

Dinu Giurescu a vorbit și despre Paștele din 1992, când regele Mihai a venit în România. „A fost un moment magic. Dimineața, înainte de sosire, am fost la Arcul de Triumf, era ceva lume, dar nu prevedea explozia de la prânz. Sunt momente când opinia publică își dă seama că se petrece ceva care ține de esența noastră. Când m-am dus mai târziu, era o mare de oameni. Când am vrut să mă întorc la hotel, cu greu am putut pătrunde. Reacția a surprins autoritățile”

„Și azi o parte din elita politică o dă șerpită. Azi sunt promonarhist vizibil, mâine sunt tăcut, poimâine sunt iar promonarhist. Mistificările comuniste nu au fost depășite. În cărțile de liceu nu se spun explicit lucrurile, istoria e tăiată în felii, pe teme. Istoria curge cronologic, dar manualele de acum sunt o aberație. Am pledat și la ministru, sper să se revină la normalitate. Cel mai eficient lucru e să nu spui”, a declarat el.

„Monarhie sau republică. Când se va adresa întrebarea?”: „Poate când va veni o altă generație la putere. Actuala, care revizuiește Constituția, nu vrea să se discute problema”, a răspuns Dinu Giurescu.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri