Directori la stat, plătiţi mai bine decât în privat

Data publicării:
directori

În spatele legii se ascunde şi portiţa. Fluturaşii de salariu sunt încărcaţi cu bonusuri, indemnizaţii şi compensaţii până se ajunge la sume care i-ar umple de invidie pe directorii din privat.

Pentru directorul Transgaz, salariul de bază înseamnă doar 10% din veniturile încasate de la compania de stat. Grosul sunt bonusurile de performanţă. Practic, Petru Văduva este cel mai bine plătit director de la companiile din energie controlate de statul român. Anul trecut, funcţia i-a adus venituri lunare de peste 155.000 de lei, echivalentul a aproximativ 35.000 de euro.

În tot anul 2014, directorul companiei de stat a încasat 400.000 de euro, arată calculele ZF pe baza rapoartelor comitetelor de remunerare.

Petru Văduva a ajuns la Transgaz în 2013, după o carieră în privat - la Ţiriac Holding, dar şi la coloşii bancari JP Morgan şi Bear Sterns. Prezenţa sa în Transgaz a costat compania aproape jumătate de milion de euro doar pentru anul trecut, dar, în acest timp, Transgaz şi-a crescut profitul cu peste 50%. Când a tras linie, transportatorul de gaze a rămas cu jumătate de miliard de lei profit la afaceri de 1,6 miliarde.

Următorul cel mai bine plătit director a avut anul trecut venituri lunare de peste 70.000 de lei, practic mai bine de 15.000 de euro pe lună. Ion-Toni Teau, directorul general de la Transelectrica a încasat de două ori mai puţin decât şeful de la Transgaz. Deşi compania pe care o conduce a avut afaceri cu 40% mai mari decât Transgaz, a rămas cu un profit cu 40% mai mic.

Pe locul al treilea la veniturile încărcate de bonusuri e Virgil Metea, directorul Romgaz. Acesta are însă cel mai mare salariu de bază – 22.000 de lei net pe lună, la care se adaugă bonusurile care îi duc veniturile la o sumă de trei ori mai mare, arată ZF. 68.000 de lei pe lună înseamnă, practic, peste 820.000 de lei pe an, echivalentul a 180.000 de euro, bani cu care pot fi cumpărate şapte Audi A3.

Veniturile lunare ale şefului Romgaz sunt cu 40% peste salariile medii din zona de top management din mediul privat. Cele încasate de directorul Transgaz sunt însă de aproximativ patru ori mai mari faţă de ce primesc directorii generali din corporaţiile prezente în ţară.

Următoarea în topul celor mai bine plătiţi directori la stat este Delia Lulache. Şefa Nuclearelectrica a primit anul trecut aproape jumătate de milion de lei de la o companie care a avut profit de doar 130 de milioane. Practic, faţă de anul precedent, profitul companiei de stat a fost de trei ori mai mic. Şi totuşi şefa companiei a fost recompensată cu mai bine de 8.500 de euro pe lună.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri