Sari la conținut
News Alert

Discuţii fără rezultat la Operă. Johan Kobborg: Această ţară nu are ministru al Culturii

Alina Cojocaru a vrut să răspundă acuzaţiilor formulate de protestatari în ultimele două săptămâni: „Chiar credeţi că în România nu este un artist sau un colaborator care are salariu mai mare decât Johan?”

Răspunsul sălii a venit rapid: „Nu! Soţul dumitale, sau ce este, a ocupat doi-trei ani de zile un post care nu face parte din Constituţia....”

Dialogul, care nu ducea nicăieri, a fost oprit de vicepremierul Vasile Dîncu: „Ştim partea dumneavostră de adevăr, dar nu putem dialoga acum şi aici cu sala”.

Prezenţa vicepremierului a mai domolit puţin spiritele la Opera Naţională Bucureşti. Doar puţin.

Datorită atitutidinii şi a comportamentului din ultima vreme, atitudine datorită căreia ne-am simţit dispreţuiţi şi jigniţi, cuplul Alina Cojocaru - Johan Kobborg a devenit indezirabil pentru această instituţie”, spune mezzosoprana Oana Andra, prim-solistă a Operei Naţionale Bucureşti.

Vicepremierul a cerut lămuriri cu privire la adresa prin care lui Johan Kobborg i s-a interzis accesul în clădirea Operei şi pe care Alina Cojocaru a fost adăugată cu pixul. Unul dintre semnatarii notei interne, șeful departamentul de resurse umane, spune că nu el a completat lista.

Altcineva, nu eu. Nu noi, cei care am emis această hârtie. Este o notă de serviciu din 2015 prin care se dispune regulamentul de acces în instituţie. Un binevoitor sau răutacios a pus ceva cu pixul. Deci altcineva, nu e scrisul meu. Nici a colegilor cu care am semnat hârtia”, spune Constantin Şorop.

Alina Cojocaru a fost lasată astăzi să intre în instituţie, iar Johan Kobborg a preferat să rămână afară.

Aş fi plecat de mult dacă nu credeam că există speranţă pentru acest loc şi pentru această ţară”, spune artistul danez.

Întrebat ce s-a întâmplat după ce a discutat cu ministrul Culturii, Johan Kpbborg a răspuns: „Cred că a urcat un nivel mai sus problema pentru că eu nu consider că această ţară are acum un ministru al Culturii”.

Vicepremierul Vasile Dîncu le-a promis protestatarilor o anchetă la Opera din Bucureşti.

S-ar putea să nu găsim. Vă cer răbdare şi din partea dumneavoastră. Şi noi avem răbdare. Am vorbit şi cu preşedintele României şi cu premierul ca să găsim o soluţie. Fiindcă unii dintre dumneavoastră aţi vorbit despre lucruri care s-au făcut încălcându-se normele de eficienţă, de management, poate chiar de legislaţie, Corpul de control o să vină atunci într-una din zilele următoare”.

În faţa vicepremierului, protestatarii au contestat managementul fostei conducerii şi au cerut ca în fruntea Operei să fie instalaţi Tiberiu Soare şi Vlad Conta.