Discuţii între FMI şi Guvern. Ioan Rus: Ministerul Transporturilor nu are probleme, decât rezonabile

Data publicării:
ioan rus crop - mfax

Primul care a ieşit de la întâlnire a fost Ioan Rus, ministrul Transporturilor. El a spus că nu există probleme în domeniul pe care îl coordonează şi că termenele concrete vor fi fixate cu oficialii FMI la vizita de luna viitoare.

Ioan Rus, ministrul Transporturilor:Ministerul Transporturilor nu are probleme, decât rezonabile, să spunem, n-am finalizat procesul de privatizare al CFR Marfă, suntem într-o nouă procedură, avem alte angajamente vizavi de arierate, creanţe, cum le rezolvăm, dar lucrurile sunt până în acest moment pozitive. Am discutat şi despre privatizări, am stabilit şi nişte termene mai largi, dar urmează ca aceste lucruri să le fixăm la finalul lunii iunie”.

O misiune tehnică a FMI, Comisiei Europene şi Băncii Mondiale este prezentă la Bucureşti, până pe 26 mai, pentru discuţii tehnice privind reformele fiscale prevăzute în Codul Fiscal, inclusiv reducerea TVA, precum şi planul de măsuri de reformă în economie, angajamente prevăzute în programul cu instituţiile financiare internaţionale.

Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a declarat la finalul săptămânii trecute că Guvernul ar putea lua în calcul continuarea parteneriatului cu instituţiile financiare internaţionale dacă actualul acord se încheie cu succes în toamnă, însă ar dori unul mai flexibil, pe modelul polonez.

Întrebat dacă, în urma discuţiilor nu se va ajunge la un acord cu cei de la FMI pe Codul Fiscal, Guvernul va sacrifica acordul cu FMI sau Codul Fiscal, ministrul a spus că Guvernul nu sacrifică nimic şi că trebuie să "facă ceea ce face pentru binele ecnomiei naţionale".

La misiunile anterioare ale FMI în România, cele două părţi nu au căzut de acord asupra liberalizării preţurilor pe piaţa gazelor şi asupra problemelor de la complexurile energetice Oltenia şi Hunedoara.

Al treilea acord încheiat cu instituţiile financiare internaţionale în 2013, de tip stand-by, în valoare de 4 miliarde euro, expiră pe 27 septembrie, cu posibilitatea ca România să nu încheie toate reformele la care s-a angajat.

Reprezentanţii Fondului se aşteaptă ca o parte dintre obiectivele asumate să fie atinse, iar pentru acest lucru Guvernul să găsească soluţii pentru rezolvarea unei părţi dintre probleme, astfel încât programul să poată fi evaluat înainte de a expira.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri