DISPUTE POLITICE. Să anuleze sau nu Parlamentul deciziile Curții Constituționale

Data publicării:
21 2011legiponta-34600

Liberalii îi contrazic şi susţin că Parlamentul va putea modifica doare deciziile Curţii privind legile, nu şi pe cele din dosarele civile.

Prevederea la care se referă premierul a existat în prima Constituţie postdecembristă, dar a fost eliminată la revizuirea din 2003 la propunerea lui Emil Boc, pe atunci deputat PD.

„Dacă legea (declarată neconstituţională - n.r.) este adoptată în aceeaşi formă, cu o majoritate de cel puţin două treimi din numărul membrilor fiecărei Camere, obiecţia de neconstituţionalitate este Potrivit lui Emil Boc, o revenire la o asemenea decizie nu este bună „pentru că nicăieri în Europa nu se mai practică”.

De aceea au apărut curțile constituționale, tocmai să oprească orice potențial abuz al Parlamentului sau al oricărei instituții publice”, a declarat Boc.

Nici UDMR nu agreează revenirea la vechile prevederi

„Ceea ce este în spatele acestei propuneri arată o dorinţă de a prelua o putere absolută care nu este de dorit”, a susținut eter Eckstein Kovacs, fost senator UDMR.

Liberalii susţin însă că Parlamentul ar trebui să poată modifica deciziile Curţii care vizează legi aprobate de Legislativ.

„Pe ceea ce ţine de procesul de legiferare, Parlamentul ar trebui să aibă ultimul cuvânt”, a menționat deputatul liberal Alina Gorghiu.

Curtea Constituţională poate da decizii privind legile, regulamentele şi hotărârile Parlamentului. De asemenea, se poate pronunţa asupra conflictului între instituţii şi excepţiile de neconstituţionalitate ridicate în timpul proceselor aflate pe rolul instanţelor.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri