DNA. Fost secretar de stat, Valentin Preda, urmărit penal pentru deținerea unui document ce constituie secret de stat

Data publicării:
1902 20dna-50451

Actualizare 22.21. Procurorii DNA au început urmărirea penală pe numele lui Valentin Preda.

Ei nu au emis o ordonanță de reținere pe numele secretarului de stat.

Valentin Preda a ieșit de la sediul DNA după 12 ore de audieri.

Fostul secretar de stat este acuzat de deținere de documente cu caracter special.

Surse judiciare spun că ar fi deținut documente privind siguranța națională.

Cel mai probabil, el urmează să fie audiat zilele următoare.

Alături de Valentin Preda este urmărit penal în acest caz și un ofițer de poliție judiciară în cadrul DNA.

Capetele de acuzare

„Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție au început urmărirea penală față de Răducu-Valentin Preda, secretar de stat în Ministerul Transporturilor și Infrastructurii (la data faptelor) în sarcina căruia s-a reținut infracțiunea decomplicitate la folosirea, în mod direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la asemenea informații în legătură cu fapte de corupție și infracțiunea de deținere, în afara îndatoririlor de serviciu, a unuidocument ce constituie secret de stat”, arată DNA.

Emil Manolachi, ofițer de poliție judiciară în cadrul Direcției Naționale Anticorupție, este urmărit penal pentru infracțiunea de folosire, în mod direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la asemenea informații, infracțiunea de divulgare a secretului care periclitează siguranța statului și infracțiunea de favorizare a infractorului în legătură cu fapte de corupție, se arată în documentul DNA.

Potrivit rezoluției de începere a urmăririi penale întocmită de procurori, „există indicii temeinice că în perioada noiembrie 2012 - 18 februarie 2013, învinuitul Manolachi Dan Emil, în calitate de ofițer de poliție judiciară angajat la Direcția Națională Anticorupție, a transmis unor persoane neautorizate informații confidențiale și date care constituie secrete de stat din dosare penale la care avea acces în virtutea atribuțiilor de serviciu, în acest fel zădărnicind cursul unor anchete penale aflate în instrumentare la D.N.A”.

„În același interval de timp, cu ajutorul lui Manolachi Dan Emil, învinuitul Preda Răducu-Valentin, secretar de stat la Ministerul Transporturilor și Infrastructurii, a beneficiat de o serie de informații confidențiale și secrete de stat conținute în dosare penale aflate în instrumentare la D.N.A., pe care le-a valorificat în scop personal sau în folosul unor alte persoane din anturajul său”, am menționat procurorii anticorupție.

Astăzi, învinuiților Manolachi Dan Emil și Preda Răducu-Valentin li s-au adus la cunoștință acuzațiile. În plus, față de cei doi procurorii au dispus măsura obligării de a nu părăsi localitatea pentru 30 de zile.

__________________

Actualizare 11.20. Valentin Preda a fost demis din funcţia de secretar de stat de premierul Victor Ponta.

Decizia a fost luată în urmă cu puţin timp.

Valentin Preda este audiat la această oră de procurorii DNA.

El a fost numit secretar de stat în Ministerul Transporturilor în ianuarie 2013. În perioada ianuarie 2010 - mai 2012 a ocupat o funcţie similară.

Citiți și:

Cine este secretarul de stat în Ministerul Transporturilor, Valeriu Preda, demis astăzi

În cadrul ministerului se ocupă de probleme legate de aviaţie şi sectorul naval, supervizează aceste două domenii şi coordonează activităţile ministerului în privinţa investiţiilor în domeniul naval şi al infrastructurii aeriane.

Valentin Preda a fost anterior consilier al primarului municipiului Constanţa, Radu Mazăre.

CV-ul lui Valentin Preda aici.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri