Sari la conținut

Doi academicieni se delimitează de mesajul naționalist, Tăriceanu îl laudă

Doi dintre semnatarii mesajului naționalist apărut pe site-ul Academiei Române spun că se disociază de acesta. Profesorul universitar Mircea Dumitru spune că nu a văzut textul decât după ce acesta a fost publicat, iar Wilhelm Dancă, membru corespondent al Academiei Române, spune că se disociază de mesajul naționalist semnat de peste 80 de academicieni. Pe de altă parte, președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, sprijină acest mesaj.

large_academia-romana_68

„Mă disociez de recentul Apel al grupului de inițiativă din cadrul Academiei Române, pentru că nu oglindește nici misiunea Academiei Române, nici convingerile mele creștine. Dumnezeu să binecuvânteze Academia Română! Dumnezeu să binecuvânteze România!”, a scris Wilhelm Dancă pe pagina sa de Facebook.

Wilhelm Dancă era printre cei 84 de membri ai Academiei care au semnat documentul.

„Misiunea principală a Academiei Române este promovarea valorilor spirituale și culturale ale poporului român. Apără identitatea "culturală" națională, nu "suveranitatea naționala" sau "integritatea teritorială", valori importante de care se ocupă alte instituții ale statului român. Pe scurt, nu sunt de acord cu derapajul Academiei Române spre acele chestiuni politice care țin de competența președinției și a guvernului. Pledez pentru păstrarea identității și misiunii Academiei Române, care este un for de consacrare, o instituție de cultură și de cercetare științifică. Așadar Academia Română contribuie la progresul general al societății românești prin promovarea științei și a culturii, potrivit propriului statut de înființare și de organizare”, a explicat academicianul într-un comentariu la postarea sa.

Un alt semnatar al apelului, fostul ministru al Educației Mircea Dumitru, a anunțat și el că se delimitează de acest mesaj. Actualul rector al Universității din București spune că nu a știut care conținutul scrisorii până când aceasta nu a fost făcută publică.

El a povestit pe pagina sa de Facebook cum a ajuns să semneze documentul: „Acum vreo trei săptămâni, am fost pus în temă cu inițiativa unor membri din Academie, care urmau să adreseze un mesaj public privitor la situația geopolitică a țării. Contextul mai general era delimitat de anticipata întâlnire dintre premierul maghiar și președintele SUA, urmată apoi și de întâlnirea cu președintele Federației Ruse.

Pe acest fundal, am fost întrebat dacă mă alătur unui apel mai general în care să fie subliniată susținerea unității și a integrității teritoriale și nevoia de a depăși conflictele mari din societatea românească prin dialog activ și cultivarea unor atitudini politice tolerante. Deși toate acestea nu reprezintă temele comune ale intervențiilor mele din ultima vreme în spațiul public, am acceptat că există o sensibilitate la aceste chestiuni și m-am declarat de acord cu ele”.

Profesorul universitar a scris că nu se regăsește nici în „stilistica, nici în retorica și nici în multe dintre ideile susținute” în scrisoarea semnată de 84 de academicieni.

„Mai mult, în apelul public de acum câteva zile, pe care l-am semnat împreună cu mai mulți colegi din Universitatea din București, și pe care eu l-am inițiat, denunț derapajele grave de la respectarea normelor și a regulilor statului de drept și mă exprim fără echivoc împotriva corupției și a tuturor politicienilor și persoanelor publice care pun în pericol ordinea de drept”, mai scrie Mircea Dumitru.

Declarațiile vin în contextul în care pe site-ul Academiei Române a fost publicat un apel cu un accent puternic naționalist la păstrarea „identității, suveranității și unității naționale”. Mesajul denunța încercările „recurente de „regionalizare” a României sau de creare de enclave autonome pe baze etnice”. Scrisoarea, semnată de 84 de academicieni, a fost iniţiată de Victor Voicu, Ioan-Aurel Pop și Gheorghe Păun.

Între timp, documentul nu mai este vizibil pe site-ul Academiei, dar poate fi în continuare accesat.

Apelul semnat de 84 de academicieni nu este asumat de Academia Română, spun surse din cadrul instituției, citate de News.ro.

Preşedintele Academiei Române, Ionel Valentin Vlad, va discuta zilele acestea cu iniţiatorii documentului, după ce el a fost cel care a decis eliminarea apelului de pe pagina principală a site-ului instituţiei. Un punct de vedere oficial al Academiei Române va urma să fie transmis în numele instituţiei, mai spun sursele.

C. P. Tăriceanu: Academia Română îşi reînnoieşte misiunea fundamentală

Președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, se declară de acord cu mesajul controversat.

„Conservarea identităţii naţionale a devenit astăzi inseparabilă de asumarea unei identităţi europene şi de afirmarea unei identităţi democratice. Până acum democraţia nu a locuit în alt trup decât în cel al statului naţional. Suveranitatea naţiunii este nu numai o garanţie a păstrării identităţii, dar şi cea mai curajoasă şi raţională metodă de apărare a democraţiei.

Scrisoarea este un semn că Academia Română redevine în spaţiul public ceea ce a fost la începuturile sale, anume locul central al dezbaterilor intelectuale, un loc al angajamentului civic, locul în care marile teme de societate pot fi examinate nu numai în deplină libertate, dar şi prin convocarea vocilor celor mai competente. Naţiunea, scria cândva Ernest Renan, este un referendum cotidian. Prin această scrisoare, membrii Academiei Române au iniţiat cel mai important referendum la care atât instituţiile, cât şi cetăţenii sunt chemaţi să aleagă din nou, în numele naţiunii noastre: suveranitatea, identitatea şi unitatea”, arată Tăriceanu, într-o declarație publicată pe site-ul ALDE.