Doi foști generali croați, achitați de Tribunalul de la Haga

Data publicării:
1711 20croati-33917

Ante Gotovina și Mladen Markaci au fost primiți ca niște eroi la Zagreb, la câteva ore de la eliberarea din penitenciarul de la Haga. Cei doi au fost întâmpinați de garda de onoare și au pășit pe covorul roșu, în uralele sutelor de oameni adunați la aeroport.

Au mers apoi în piața centrală din oraș, unde mii de croați au petrecut ca după o victorie a echipei de fotbal Dinamo Zagreb în cupele europene.

Deși primiseră anul trecut 24, respectiv 18 ani de închisoare, Gotovina și Markaci au fost achitați de instanța de la Haga, în urma unei decizii considerate o lovitură de teatru.

Reacția Serbiei nu s-a lăsat așteptată

Serbia a condamnat imediat achitarea celor doi, pe care îi consideră vinovaţi de masacrarea, în 1995, a sârbilor din regiunea croată Kraina. În ţara sa, Gotovina este un personaj de legendă. Fost membru al Legiunii Străine, şi-a petrecut tinereţea antrenând membrii grupărilor paramilitare din America de Sud şi s-a întors în Croaţia în 1991, momentul fărâmiţării Iugoslaviei.

Tribunalul Penal Internaţional l-a acuzat oficial de crime de război în 2001, când a fugit din ţară. Prinderea şi trimiterea sa în faţa instanţei de la Haga au fost condiţii primordiale pentru primirea Croaţiei în Uniunea Europeană, care altfel îndeplinise toate condiţiile de aderare.

Fosta Republică Iugoslavă va deveni abia la anul membru cu drepturi depline al Uniunii.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri