Doi israelieni, condamnați pentru atac informatic asupra băncilor din România 

Data publicării:
curtea de apel bucuresti 1

În același dosar, George Tohăneanu, complicele israelienilor, a primit un an și trei luni închisoare cu suspendare.

Iahr Giora și Azouri Oren Avraham au fost trimiși în judecată în iulie 2015 de procurorii DIICOT, fiind acuzați de săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, operațiuni ilegale cu dispozitive sau programe informatice, complicitate la acces ilegal la un sistem informatic, complicitate la tentativă de interceptare ilegală a unei transmisii de date informatice, complicitate la transferul neautorizat de date informatice, complicitate la tentativa de săvârșire a infracțiunii de spălare de bani și complicitate la tentativa de spionaj, potrivit Agerpres. 

În același dosar a fost trimis în judecată George Tohăneanu, pentru săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat și complicitate la tentativa de săvârșire a infracțiunii de spălare de bani.

În cazul lui Azouri Oren Avraham, procurorii au reținut că acesta a primit, deținut și transmis lui Iahr Giora, în perioada noiembrie 2014 — februarie 2015, cel puțin trei dispozitive electronice ce conțineau o aplicație tip malware. La rândul său, Iahr Giora a transmis către o altă persoană cele trei dispozitive electronice.

Cu această aplicație putea fi accesat neautorizat orice sistem informatic la care accesul este restricționat sau blocat, de culegere de date și informații necesare preluării de la distanță a controlului deplin asupra rețelei informatice atacate, prin substituirea în drepturile administratorului de sistem.

„Prin actul de sesizare se mai reține că Iahr Giora și Azouri Oren Avraham au facilitat, în intervalul 16 decembrie 2014 — 9 februarie 2015, prin intermediul aplicației „malware” deținută și distribuită anterior cu încălcarea legii, accesul fără drept, de la distanță, a atacatorului aflat în spatele domeniului de comandă și control la sisteme informatice aparținând unei unități bancare la care accesul este interzis pentru categoria de utilizatori din care făcea parte atacatorul, în scopul obținerii de date informatice. De asemenea, aceștia au mijlocit (...), prin intermediul aplicației 'malware' (...), demersul atacatorului (...) de a intercepta fără drept, prin mijlocirea programelor malițioase descărcate în sistem, transmisii nepublice de date informatice efectuate prin intermediul respectivelor sisteme informatice aparținând unei unități bancare, accesate anterior fără drept", a precizat DIICOT.

Cei doi israelieni au mai fost acuzat că au facilitat accesul, în perioada noiembrie 2014 — februarie 2015, mai mulți reprezentanți ai unei organizații străine din Israel la un ansamblu de date și informații clasificate în legislația națională ca secrete de stat. 

De asemenea, israelienii sunt acuzați că au efectuat, în perioada noiembrie 2014 — februarie 2015, activități concrete de intermediere, respectiv de sprijinire din punct de vedere logistic a unor operațiuni de spălare de bani având ca obiect fonduri de proveniență ilicită.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri