Doina Pană, despre inundaţii: „Acele schimbări climatice, pe care le foloseam ca teme de simpozioane, acum le percepem pe viu”

Data publicării:
DoinaPana

În primă fază, noi am venit şi cu un cod portocaliu, însă până miercuri vor reanaliza situaţia şi vom comunica în timp util. Sunt zone în ţară unde ploaia e binevenită, însă din păcate va ploua unde a mai plouat deja. Absorţia apei încă nu s-a făcut în totalitate, dar, ca de obicei, suntem pregătiţi. Pe verticală”, a explicat Doina Pană.

Au fost situaţii atipice şi ne mai aşteptăm la situaţii atipice. Inundaţiile nu au fost tradiţionale, în sensul că pe un râu mare se adună un volum mare de apă de la mulţi afluenţi şi asta determină depăşirea debitului. Au fost inundaţii provenite de pe versanţi, cu ploi locale la debite foarte mari, de peste 50 de litri pe metru pătrat, şi au fost situaţii când a trebuit să se facă breşă în dig, pentru ca apa să intre în râu, nu să se deverseze controlat apa din râu”, a spus ministrul.

Hidrologii avertizează că există risc de inundații, începând cu 14 mai, pe mai mulți afluenți ai Oltului și Jiului. Județele Hunedoara, Gorj, Mehedinţi şi Dolj se vor afla sub cod portocaliu, iar în alte 10 județe va fi instituit cod galben.

Întrebată dacă avem un an special în privinţa precipitaţiilor, Doina Pană a spus că sunt nişte ani speciali şi că „acele schimbări climatice pe care le foloseam ca teme de simpozioane, acum le percepem pe viu şi nu le mai putem ignora”.   

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri