Sari la conținut

Dopuri de urechi pentru consilierul care vrea operarea câinilor la corzile vocale

Deranjat de câinii vecinilor, consilierul Ioan Ciulea a propus ca proprietarii de câini să fie obligaţi să le taie patrupedelor corzile vocale, dacă latră prea tare sau prea mult. Ori, dacă nu, să dea altcuiva câinele. Ideea a stârnit un val de nemulţumiri.

Inadmisibil, din capul locului! Nu poți să-i tai corzile vocale...”

Unul dintre medicii veterinar din oraş a intrat în sala de consiliu și a propus o metodă mai simplă și mai ieftină. I-a făcut cadou dopuri pentru urechi consilierului.

„Eu vreau să rezolv situația pentru dumneavoastră, personal, și vă fac cadou...”

Niciunul dintre colegii săi din Primărie nu i-a susținut propunerea.

Teodor Neamțu, primar: „Fiți siguri că niciun coleg, dintre colegii consilieri, și i-ați văzut, nu vor aproba o asemenea inițiativă.”

Proprietarii de câini s-au arătat revoltați și au inițiat o petiție online, care a strâns peste 1.200 de semnături.

Ce idee-i asta? Păi cum se poate așa ceva? De ce-i câine, atunci? Să-l pun la mobilier?”

***

„Hai să ne punem în locul lor. Da? No, hai să-ți tai corzile. Nu-i ceva ok, nu-i ceva normal.”

Cornel Nae, medic veterinar: „Animalul, după intervenția chirurgicală, va mai rămâne cu lătrat, dar nu la același nivel. Va fi un fel de răgușeală.”

Reprezentanții organizațiilor pentru protecția animalelor au atras atenția că o astfel de inițiativă este ilegală.

Andreea Rosetti, Animal Life: „Nu putem interveni asupra animalelor cum vrem noi. Doar în scop curativ. Deci în afară de cazul în care câinele respectiv chiar are o problemă la gât, nu se secționează nicio coardă vocală.”

În pofida reacțiilor negative, consilierul spune că nu este singur în această luptă și că va căuta soluții legale.

Ioan Ciulea, consilier local: „Noi dorim cam totuși, dacă prin această metodă nu se poate face, să găsim altă metodă, mai viabilă, cu privire la acest aspect. Iar eu nu vreau să renunț la această idee .”

Devocalizarea este o procedură interzisă în toate statele care au semnat Conveția Europeană pentru protecția Drepturilor Animalelor de Companie, semnată în anul 1987, inclusiv România. Este o intervenție chirurgicală permisă în alte țări ale lumii, inclusiv în unele state din America.