Dosar penal în cazul olimpicei decedate. Profesorul organizator se consideră nevinovat

Data publicării:
0102013 20profu-42893

Eleva olimpică, în vârstă de 13 ani, găsită la Buşteni aproape îngheţată în faţa hotelului unde îşi petrecea vacanţa, s-a stins din viață aseară, aproape de miezul nopții.

Trupul neînsuflețit al fetiței urma să fie transportat miercuri la Medicină Legală.Se va stabili astfel cauza exactă și împrejurările în care a avut loc decesul.

În ultimele ore de viață respirase doar cu ajutorul aparatelor. Fata era elevă în clasa a VII-a la Şcoala nr. 56 "Jose Marti" din Sectorul 2 al Capitalei şi obţinuse medalia de argint la olimpiada naţională de matematică.

Actualizare ora 10.00 Directorul medical al Spitalului orășenesc Sinaia, Constantin Roman Tămăduianu, a declarat miercuri dimineață că a fost un miracol că fetița - cu hipotermie severă și politraumatisme - a supraviețit atât. El a precizat că spitalului nu i-au lipsit nici aparatura necesară, nici medicamentele, iar autoritățile locale și Ministerul Sănătății au fost ținute permanent la curent cu evoluția situației.

Eleva a intrat în stop cardio-respirator aseară, la ora 22.05, iar manevrele de resuscitare au fost zadarnice, decesul fiind pronunțat la ora 22.58.

Familia a fost consiliată și reținută la fața locului și încearcă să depășească acest moment dramatic.

Medicul Tămăduianu a refuzat să comenteze diverse „bazaconii” colportate de unele media - cărora le-a reproșat comportamentul neprofesionist - și și-a exprimat regretul pentru această tragedie și compasiunea față de familie.

__________________________

Fetița se afla într-o tabără particulară, care a fost organizată fără să fie nevoie de o autorizaţie de la Ministerul Educaţiei.

Nimeni nu ştie cum a căzut fata de la etajul trei. Ea a zăcut în zăpadă ore întregi, la minus 15 grade Celsius,până să fie găsită.

„Am găsit-o acoperită de gheață, cu funcțiile vitale la limită. Am preluat-o , am constatat ca are hiportermie, termperatura corpului era de 20 de grade . Pe langa hipotermie, pacienta este politraumatizată”, declara medicul Horia Mândăianu, medic primar de urgență.

Fata avea temperatura corpului cu 17 grade Celsius mai mică decât în mod normal. Medicii i-au administrat perfuzii cu soluție salină încalzită, i-au făcut masaj cardiac şi au învelit-o în saci de dormit calzi, pentru a o scoate din şocul hipotermic.

În opt ore, doctorii au reușit să îi crească temperatura cu 12 grade, se punea chiar problema transportării la București. Aproape de miezul nopţii însă, inima fetei s-a oprit.

Un caz similar s-a petrecut anul trecut, în luna septembrie. Un băiat de 12 ani a murit la complexul sportiv Piatra Arsă, din munţii Bucegi, unde era in cantonament. S-a prabusit de la etajul trei, in timp ce incerca, spun anchetatorii, sa treaca, prin exteriorul cabanei, de la ferestra unei camere la alta. Toată noaptea a agonizat, iar dimineaţă a fost găsit fără suflare. Nici până astăzi, nimeni nu a fost tras la răspundere în acest caz.

Tabăra era privată, organizată de un ONG

Eleva care a murit azi-noapte era împreună cu alţi 22 de copii într-o tabără la un centru de perfecţionare din Buşteni. Cu toţii sunt olimpici la matematică. Tabăra, însă, nu era autorizată de Ministerul Educaţiei.

La hotelul unde s-a produs tragedia, anchetatorii încearcă să refacă firul evenimentelor. Primesc însă informaţii contradictorii despre numărul profesorilor care ar fi trebuit să supravegheze elevii. Este vehiculată ipoteza că fata ar fi fost victima unei glume proaste a colegilor, care ar fi încuiat-o în cameră, iar ea ar fi încercat să iasă pe fereastră.

Rozica Ştefan, directorul Şcolii generale nr. 56 "Jose Marti", a declarat că tabăra respectivă nu este organizată de unitatea de învăţământ, care nu are cunoştinţă despre aceasta.

„Nefiind organizată de şcoală, noi nu avem cunoştinţă de această tabără, nu ştim cum au aflat părinţii despre aceasta”, a declarat Rozica Ştefan.

Ea a precizat că în incinta şcolii nu a fost niciun anunţ despre această tabără, iar trimiterea elevilor în această tabără este „categoric” opţiunea părinţilor.

Riscurile taberelor on-line

Fie că sunt organizate de şcoală sau de asociaţii non guvernamentale, părinţii ar trebui să fie atenţi la câteva aspecte atunci când îşi trimit copiii în tabără.

Cele mai importante sunt: numărul de supraveghetori, locul unde sunt cazaţi şi cine îşi asumă răspunderea pentru siguranţa copilului.

Pentru tabăra de la Buşteni, unde a avut loc tragicul eveniment, înscrierile s-au făcut pe internet.

Din acest motiv, cel mai probabil, părinţii nici măcar n-au ajuns să-i cunoască pe cei care ar fi trebuit să le poarte de grijă elevilor.

Profesorul care a organizat tabăra s-a retras de zece ani din învățământ

Nimeni nu vrea să sufle o vorbă despre cele întâmplate. Profesorul care a organizat tabăra şi care, cel mai probabil va fi tras la răspundere, nu se consideră vinovat, după cum a declarat el pentru Digi24.

Profesorul s-a retras din învăţământ în urmă cu 10 ani pentru a se ocupa de asociaţia pe care a înfiinţat-o. De-a lungul anilor, dascălul a publicat mai multe cărţi şI culegeri de matematică.

Profesorul care s-a ocupat de organizarea taberei de la Buşteni a acceptat elevi din clasele a VII-a, a VIII-a, a IX-a şi a X-a, programul incluzând zilnic şase ore de matematică, nivel avansat. Pentru tabără, părinţii au plătit 1.500 de lei. Sediul firmei care a organizat tabara este la Zalău, în locuinţa profesorului.

A fost chiar un profesor foarte bun, dedicat activitatii respective. A activat intr+un colegiu de prestigiu din Zalau, a declarat pentru Digi24 inspectorul școlar general din Sălaj, Gheorghe Bancea. Nici vecinii nu au să-i reproșeze nimic.

Speriaţi de cele întâmplate, părinţii elevilor olimpici şi-au luat copii acasă mai devreme cu trei zile înainte de închiderea oficială a taberei.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri