DOSARUL FRAUDELOR BANCARE. Marius Locic şi Ioan Creştin vor fi cercetaţi în libertate

Data publicării:
16 2011locic-38907

Actualizare 10.00. Alţi patru acuzaţi din acest dosar au primit mandat de arestare preventivă.

Aceştia suntAdrian Martiş şi Andrei Nanu -directori de sucursale BRD,Andrei Suditu şiClaudia Maria Peter(persoană care se afla în cercul foarte apropiat de relaţii al lui Vasile Creştin şi care executa întocmai dispoziţiile date de către cei doi directori BRD).

După pronunţarea deciziei, Marus Locic a susţinut încă o dată că banii nu au ajuns niciodată la senatorul Cătălin Voicu.

Numele lui Cătălin Voicu apare şi în dosarul fraudelor bancare

Curtea de Apel Bucureşti a judecat ieri propunerile de arestare atât în cazul celor doi oameni de afaceri, cât şi pentru alte 11 persoane implicate în dosar.

Interceptările din dosar arată cum oameni de afaceri vorbeau direct cu directorii de bancă.

Numele senatorului PSD Cătălin Voicu apare în dosarul fraudelor bancare de 85 de milioane de euro. Anchetatorii susţin că o parte din bani ar fi fost folosiţi de omul de afaceri Marius Locic pentru a-l mitui pe senator.

Acuzațiile procurorilor

Procurorii DIICOT arată în referatul cu propunerea arestării preventive a 13 persoane şi a altor 3 în lipsă în cazul fraudării unor bănci, că o societate controlată de Vasile Creştin i-a dat lui Marius Locic bani care ulterior au fost folosiţi pentru mituirea senatorului Cătălin Voicu.

Anchetatorii DIICOT arată în documentul citat că „societatea Agrocereal a fost folosită de Vasile Creştin pentru a efectua plăţi în contul lui LOCIC Imobiliare, bani ce au fost folosiţi de Marius Locic pentru mituirea senatorului Voicu Cătălin”.

Conform anchetatorilor, reteaua infracţională era de tip piramidal. Liderii erau omul de afaceri Vasile Creştin şi directorii la sucursale BRD Adrian Martiş şi Mihail Nanu.

Cu ajutorul unor notari şi evaluatori reuşeau să obţină credite cu garanţii false sau supraevaluate. În acte, banii erau luaţi pe numele a aproape 35 de societăţi comerciale. Procurorii susţin că fiecare firmă avea o persoană interpusă, controlată de lideri. Astfel, ei au reuşit să scoate milioane de euro din bănci, pe numele unor societăţi care, în realitate, nu ar fi putut obţine împrumuturi.

Ioan Creştin refuză să dea explicaţii despre fratele lui Vasile Crestin, care este de negăsit. Procurorii au cerut pentru el mandat de arestare preventivă în lipsă.

Marius Locic a negat că banii din vânzarea unui imobil ar fi fost folosiţi pentru mituirea senatorului Cătălin Voicu.

Clădirea a fost vândută pentru 7 milioane de euro. O parte din banii, respectiv trei milioane de euro, i-a folosit pentru închiderea unui credit, iar restul pentru Urbis SA, a adăugat Locic.

"DIICOT este într-o mare eroare. Sunt nevinovat", a declarat Marius Locic, la Curtea de Apel Bucureşti.

Marius Locic şi alte 12 persoane, în faţa instanţei

Curtea de Apel Bucureşti a judecat ieri propunerile de arestare preventivă pentru 13 persoane implicate în dosarul fraudelor bancare. Şapte suspecţi au primit deja mandate şi vor sta 29 de zile după gratii.

Au primit, astfel, mandate de arestare preventivă Daniel Sandu, Diana Mihaela Gireadă (evaluator), Sava Tipa, Ioan Repede, Alexandru Ploscaru, Bogdan Florin Dinu şi Livia Bobu.

Potrivit procurorilor DIICOT, liderii grupării care frauda banci sunt doi directori de la BRD, alături de omul de afaceri Vasile Creştin.

Suspecţii sunt acuzaţi că, între ianuarie 2008 şi decembrie 2011, ar fi obţinut credite false, cu un prejudiciu total de 85 de milioane de euro. Printre acestea se numără şi oamenii de afaceri, Marius Locic şi Ioan Creştin, precum şi doi notari publici.

Pentru toţi cei 20 au fost formulate la Curtea de Apel Bucureşti propuneri de arestare preventivă pentru 29 de zile.

Marius Locicşi alte 12 persoane din dosarul fraudelor bancare, printre care doi directori de la BRD, au părăsit Curtea de Apel Bucureşti, vineri noapte, după ce instanţa a decis să reia sâmbătă judecarea propunerilor de arestare preventivă a lor, iar acestora le-au expirat ordonanţele de reţinere.

Marius Locic şi Cătălin Voicu, condamnaţi deja într-un alt dosar

Relaţiile mai vechi dintreMarius Locicşi Cătălin Voicu sunt relevate dintr-un alt dosar de corupţie, în care cei doi au fost deja condamnaţi, dosar care a ajuns în faza de recurs la Completul de 5 judecători de la instanţa supremă.

În 1 iunie, senatorulCătălin Voicu(suspendat din PSD) a fost condamnat de un complet de trei judecători de la instanţa supremă la cinci ani de închisoare.

Omul de afaceri Marius Locic, administrator al SC Locic Imobiliare SRL, a primit o pedeapsă de patru ani de închisoare.

Potrivit procurorilor DNA în luna august 2009, Voicu ar fi pretins şi primit de la Marius Locic suma de 119.000 de lei în schimbul promisiunii că va interveni pe lângă poliţişti pentru a-i determina să propună o soluţie favorabilă într-un dosar în care acesta era cercetat pentru fapte penale.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri