DOSARUL ȘANTAJULUI. Camelia Voiculescu a fost pusă sub învinuire. La fel și Antena Group și  Intact Publishing

Data publicării:
camelia voiculescu - 5861851-Mediafax Foto-Liviu Adascalitei

Actualizare 12.16 Camelia Voiculescu a fost pusă sub învinuire pentru complicitate la șantaj. S-a început urmărirea penală și față de directorul „Jurnalului Național”, George Daniel Matiescu, învinuit tot de complicitate la șantaj, precum și față de două entități juridice - societatea care editează „Jurnalul național”, Intact Publishing, și Antena Group - învinuite de șantaj.

Practic, cauza penală referitoare la infracțiunea de șantaj pentru care a fost cercetat inițial Sorin Alexandrescu, directorul general al Antena Group, se extinde prin începerea urmăririi penale faţă de încă două persoane fizice și față de două persoane juridice.

Comunicatul DNA:

„În cauza penală referitoare la infracțiunea de șantaj reținută în sarcina inculpatului ALEXANDRESCU GEORGE SORIN, director general al ANTENA TV GROUP, ale cărei aspecte au fost inițial mediatizate prin comunicatele din data de 30 mai 2013, procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie au dispus extinderea cercetărilor și începerea urmăririi penale faţă de următoarele persoane:

- VOICULESCU CAMELIA - RODICA, asociat la S.C. ANTENA TV GROUP S.A şi la S.C. INTACT PUBLISHING S.R.L, în sarcina căreia s-a reținut complicitate la infracţiunea de şantaj,

- MATIESCU GEORGE DANIEL, director general al INTACT PUBLISHING S.R.L, în sarcina căruia s-a reținut complicitate la infracţiunea de şantaj,

- persoana juridică S.C. ANTENA TV GROUP S.A, în sarcina căreia s-a reținut infracţiunea de şantaj, 

- persoana juridică S.C. INTACT PUBLISHING S.R.L, în sarcina căreia s-a reținut infracţiunea de şantaj 

Din Ordonanţa de extindere a cercetărilor şi începere a urmăririi penale întocmită de procurori a rezultat că există  indicii concludente și temeinice cu privire la participarea altor persoane fizice şi juridice care au comis, sub forma autoratului şi complicităţii, acte materiale specifice infracțiunii reţinute în sarcina inculpatului Alexandrescu George Sorin.

Astfel, potrivit actelor întocmite de procurori, în perioada 16 aprilie - 24 mai 2013, inculpatul Alexandrescu George Sorin, director general al ANTENA TV GROUP,  a constrâns un administrator al unei societăți comerciale (parte vătămată) să semneze un contract în condiții prestabilite, impuse de inculpat, sub amenințarea că, în caz de refuz, va da în vileag fapte presupus compromițătoare pentru persoana în cauză şi că, în acest scop, va fi realizată o anchetă jurnalistică.

Pe de altă parte, inculpatul a dispus trimiterea, către partea vătămată și către alte persoane, a unor adrese de informare emise de către INTACT PUBLISHING S.R.L. şi semnate de învinuitul Matiescu George-Daniel, în calitate de director general, prin care, sub pretextul desfăşurării anchetei jurnalistice, se solicitau relaţii privind împrejurarea care făcea obiectul șantajului.

În tot acest interval de timp, pe posturile de televiziune aparţinând ANTENA TV GROUP au apărut informaţii cu privire la compania al cărei administrator era partea vătămată, aspect de natură să accentueze convingerea că ar putea fi date publicităţii materialele compromiţătoare care să vizeze și partea vătămată. 

Începând cu data de 9 mai 2013, pe două posturi de televiziune din cadrul ANTENA TV GROUP a fost difuzat un spot publicitar în cuprinsul căruia se făcea referire la ancheta jurnalistică care ar fi vizat împrejurări presupus compromiţătoare pentru partea vătămată.

Cu ocazia mai multor întâlniri, inculpatul Alexandrescu George Sorin i-a reamintit părţii vătămate că singura posibilitate de a evita efectele negative produse de o campanie media privind persoana sa şi, implicit, activitatea  pe care o desfăşoară în cadrul companiei este semnarea contractului  cu ANTENA TV GROUP, în condiţiile impuse. 

Din probatoriul administrat până în prezent, a reieşit că inculpatul Alexandrescu George Sorin a purtat, în mod constant, discuţii pe marginea întâlnirilor avute cu partea vătămată, atât înainte cât şi după finalizarea acestora, cu învinuita Voiculescu Camelia-Rodica, reieșind că acesta din urmă avea cunoştinţă de actele materiale întreprinse de inculpat, sprijinindu-l constant în acest sens.

Învinuiţilor li s-au adus la cunoştinţă acuzaţiile, în conformitate cu prevederile art. 6 alin. 3 Cod de procedură penală.

Facem precizarea că începerea urmăririi penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nicio situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie”.

-----------------------------

Sorin Alexandrescu a venit în calitate de inculpat, fiind cercetat de la începutul lunii mai în acest dosar. El are interdicție de a părăsi țara, în urma unei decizii definitive a justiției. Camelia Voiculescu a fost citată în calitate de martor pentru a da explicații în legătură cu unele interceptări existente la dosar.

Magistrații fac referire, în motivarea deciziei, la raportările pe care Sorin Alexandrescu le facea către conducerea grupului, respectiv către Camelia şi Dan Voiculescu. Totul se regăseşte în interceptările din dosarul de la DNA. 

Camelia Voiculescu nu a făcut nicio declarație nici la intrarea, nici la ieșirea de la DNA. În schimb, tatăl său, Dan Voiculescu, a transmis un comunicat în care se plânge că îi este hărțuită familia, iar acuzațiile sunt nejustificate și instrumentate politic.

Reacții în lumea presei

Răzvan Martin, coordonator de programe la ActiveWatch, a comentat la Digi24 că dacă acuzațiile procurorilor se confirmă, înseamnă că „avem de-a face cu practici de șantaj instituționalizat”.

„Despre ce putem discuta cu siguranță este înșelarea publicului de către o televiziune aparținând INTACT. Telespectatorii au fost informați că li se va livra o anumită informație, pentru ca aceasta să nu fie până la urmă difuzată, ci folosită ca șantaj. (...) Ce e clar e că avem de a face cu practici corupte de presă”, a conchis Martin.

Jurnalistul Adrian Halpert spune că înregistrările dovedesc nu numai faptul că președintele Intact Group, Camelia Voiculescu, avea cunoștință despre povestea cu RCS-RDS, ci se interesa constant la Sorin Alexandrescu despre această chestiune și chiar spune la un moment dat „mi-a dat tata grija aceea”.

Mi se pare o practică în neregulă a lui Voiculescu. Atunci când i-a convenit să stea în spate a trecut grupul de presă pe numele fiicelor lui, însă acum iese sl spune să se confrunte cu el și nu cu copiii lui, deși nu mai vorbim despre copii. Eu nu înțeleg de ce nu s-a gândit atunci când a trecut grupul pe numele lor la aceste consecințe”, a completat Adrian Halpert comentând apelul publicat de Dan Voiculescu pe blogul său.

Citiți și: Șeful Antena Group vrea anularea interdicției de a părăsi țara

De ce a fost eliberat directorul Intact Group, Sorin Alexandrescu. Motivarea Tribunalului

Adjunct al șefului Gărzii Financiare, cercetat de DNA în dosarul Antena Group

Cristina Jura, directorul de marketing al Intact Group, audiat ca martor la DNA

Tumultuoasa legătură între RCS&RDS și Antena Group

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri