Dosarul tablourilor furate din Rotterdam. Noi percheziţii au loc în Tulcea, la mătuşa unui suspect

Data publicării:
2602 20tableaux-51613

Poliţişti şi procurori de la Crima Organizată au descins în comuna Carcaliu din Tulcea, în mai multe locuinţe aparţinând rudelor şi prietenilor suspecţilor din acest caz. Casa aparţine mătuşii lui Radu Dogaru, unul dintre cei arestaţi preventiv în dosarul de furt.

În noaptea de 15 spre 16 octombrie 2012, şapte tablouri semnate de Pablo Picasso, Henri Matisse, Claude Monet, Paul Gauguin şi Lucian Freud au fost furate din muzeul Kunsthal din Rotterdam. Operele sustrase sunt „Tête d'Arlequin” de Pablo Picasso, „La Liseuse en Blanc et Jaune” de Henri Matisse, „Waterloo Bridge” şi „Charing Cross Bridge” de Claude Monet, „Femme devant une fenêtre ouverte, dite la fiancée” de Paul Gauguin, „Autoportrait de Meyer de Haan” şi „Woman with Eyes Closed” de Lucian Freud.

Până în prezent, lucrările nu au fost găsite, dar autorităţile au motive să creadă că acestea se află pe teritoriul României.

Petre Condrat, un asistent al cunoscutului creator de modă Cătălin Botezatu, ar fi vrut să vândă în România către un evaluator două dintre cele şapte tablouri furate de la Muzeul Kunsthal. Tranzacţia nu a mai avut loc, întrucât expertul a văzut despre ce lucrări este vorba. Condrat este acuzat de tăinuire de bunuri furate, fiind cercetat în libertate.

Trei persoane din judeţul Tulcea au fost arestate în acest caz. Mihai Alexandru Bitu, Radu Dogaru şi Eugen Darie, arestaţi preventiv din 21 ianuarie, se declară nevinovaţi. Procurorii susţin însă că deţin interceptări din care reiese că, la un moment dat, suspecţii români se gândeau să ardă tablourile furate de teamă să nu fie prinşi.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri