Două noi cutremure de mică intensitate s-au produs în judeţul Galaţi. INFP: Seismele sunt de natură tectonică, iar frecvenţa şi magnitudinea lor scade

Data publicării:
cutremurz

Două cutremure de intensitate şi adâncime mică s-au produs marţi spre miercuri noapte în zona Galaţi, informează Institutul Naţional pentru Fizica Pământului INFP. Este vorba de un seism de magnitudine 2,8 pe Richter, la ora 23:41 (adâncime 5 kilometri) şi unul de 2,6, la ora 1 fix, la o adâncime de 15 kilometri.

Mişcările telurice au loc la scurt timp după un seism de intensitate medie produs la ora 22:33 în zona Vrancea, de magnitudine 4,7 pe Richter şi o adâncime de 136 de kilometri.

Potrivit celui mai nou raport al Institutului, dat publicităţii marţi, „cutremurele produse în zona Galaţi sunt de natură tectonică, iar din analiza datelor existente nu reiese o influenţă notabilă a altor factori (inundaţii, exploatări de petrol)”.

Totodată, „efectele constatate în cazul satului Izvoarele sunt neobişnuit de mari pentru cutremure de magnitudine până în 4”, fiind puse pe seama mai multor factori:

„ - efecte locale de amplificare a undelor seismice datorită condiţiilor solului din zona satului Izvoarele;

- efecte de amplificare locală datorită topografiei din zona satului Izvoarele;

- efecte macroseismice cumulate, prin acţiunea repetată a undelor seismic;

- calitatea foarte precară a unor case.”

Totuşi, în prezent, activitatea seismică în zona Galaţi s-a redus semnificativ, frecvenţa de producere şi magnitudinile scăzând începând cu data de 11.10.2013, se arată în document.

Cel mai nou raport al INFP vine cu o recomandare neobişnuită, „având în vedere presiunea mare din partea mass-media în legătură cu o posibilă influenţă a exploatărilor de petrol în diferite zone geografice ale ţării”. Se propune aşadar „includerea în procedura de aprobare a exploatării / extracţiei a monitorizării seismice în zona respectivă pe întreaga durată acestor procese”.

Alte concluzii ale raportului:

„- Roiul seismic este neobişnuit pentru zona Galaţi prin amploarea sa (magnitudine şi durată) dacă ne raportăm la datele disponibile (începând cu secolul XX). Nu excludem apariţia în trecutul istoric a unor secvenţe similare în zonă, neidentificate din lipsa staţiilor seismice de înregistrare.

- Fenomenul de roi seismic nu este unic, el fiind întâlnit în multe alte zone de pe glob (ex: Bohemia de Vest), cât şi în România (în avanfosa Arcului Carpatic, zona Sinaia). În România însă, roiul de la Galaţi este semnificativ mai mare, atât ca durată, cât şi ca număr de evenimente faţă de manifestările similare din alte zone.”

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri