Dr. Monica Pop: „Am sperat că n-o să mai văd niciodată tragedia pe care am văzut-o la cutremurul din 77. Uite că se repetă”

Data publicării:
monica pop

„Am văzut un pacient carbonizat, care nu este identificat. Din cei pe care i-am văzut și sunt numeroși, nu mai știu, cred că 20, șapte sau opt au leziuni oftalmologice foarte grave. Aceștia sunt și într-o stare fizică foarte gravă și nu știu câți dintre ei au șansă de supraviețuire. Foarte impresionant, vă rog să credeți, și pentru noi.

Unul era intubat, la unii abia am putut deschide fanta palpebrală să putem face tratamentul acolo, pentru că au niște edeme ale feței monstruoase, niște arsuri de-o gravitate....iar cel cabonizat...

Cei care au venit la spitalul nostru (Spitalul clinic de oftalmologie de urgență minori - n.r.) au între 14 și 16 ani. Cei de aici au 23, 25, este și un domn care are 45, cineva are 36, deci vârste diferite, cei pe care i-am văzut eu. Deocamdată se intervine pentru a le salva viața, pentru că aceia care sunt cu arsuri oftalmologice sunt într-o stare fizică foarte, foarte gravă, nu știu câți or să supraviețuiască dintre ei.

Categoric i-a prins flacăra din plin. Erau plini de funingine și pe pleoape, când am făcut tratamentul au rămas bănuții aceia sterili a rămas funingine, deci este o tragedie ce s-a întâmplat. Oricum, au făcut față cu brio cei din sistemul sanitar, extraordinar, mi se pare un lucru deosebit, dar este foarte impresionant chiar și pentru noi.

Am sperat că n-o să mai văd niciodată tragedia pe care am văzut-o la cutremurul din 77 când eram studentă la Medicină. Uite că se repetă, sigur că de mai mică anvergură, dar de gravitate extraordinară.

Sunt și unii care au plăgi și vă rog să mă credeți că arsurile feței sunt îngrozitor de impresionante pentru oricine ca aspect”, a declarat Monica Pop.

Medicul spune că a putut vorbi cu cei care se aflau într-o stare mai bună. „Unii se văitau, alții întrebau cât or să mai dureze durerile. Știți foarte bine ce durere mare este la orice arsură de tegument, darămite la întindere pe jumătate de corp. Toți erau nerecunoscut, cei care erau în stare gravă, și nu cred că-i poate recunoaște cineva după față. Toți aveau arsuri în partea de sus, n-am văzut niciunul rănit la picioare – după asta i-au și identificat, au identificat pe cineva după aspectul membrelor inferioare. Deci toți au în partea de sus – mâini, față, gât, torace. Și ochi”, a precizat Monica Pop.

„Să nu vedeți niciodată așa ceva! (persoană carbonizată – n.r.) Dacă pe mine m-a impresionat – și fac medicină de urgență de-o viață – vă dați seama, medicii de aici sunt niște eroi, sunt extraordinari, să suporți așa ceva...Este o specialitate în care există foarte, foarte multă durere și ei au foarte mult de luptat cu asta, pentru că știți foarte bine, durerea produce și niște modificări fizice deosebite... Cei mai mulți dintre cei mai grav erau sedați și n-au putut vorbi. Eu i-am văzut pe cei din terapie intensivă și pe cei din salonul de arși. La terapie intensivă am văzut vreo trei saloane, oricum toți grav și impresionant. Noi am făcut ce trebuia pentru ochii lor, dar toți sunt în pericolul de a-și pierde vederea. Cred că sub 10...”, a declarat Monica Pop.

Ea a revenit cu precizări în legătură cu pacienții minori. „Cei care au venit la Spitalul Oftalmologic de Urgență erau foarte, foarte șocați, toți erau minori, unul dintre ei a trebuit operat, are 16 ani și trebuie comisie pentru asta, atunci când nu există tutore legal, să semneze intervenția chirurgicală, a stat foarte cuminte, s-a desfășurat foarte bine intervenția chirurgicală. El a fost lovit cu un inel, cred, atunci când s-au înghesuit să iasă și avea la extremitatea palpebrală a pleoapei stângi o gaură efectiv, o plagă foarte profundă. A stat foarte cuminte și a plecat apoi acasă, a plecat cu doi colegi, erau vopsiți pe față ca la Halloween așa...Ne-a costat mult sărbătoarea asta și îmi pare rău că s-a întâmplat așa”, a spus, vădit impresionată, Monica Pop.

Medicul a mai făcut câteva precizări în legătură cu pacienții consultați la Spitalul de Arși. „Toți erau conștienți când au venit, dar domnul acela despre care v-am spus că a fost carbonizat era într-o stare de șoc atât de mare, încât nu putea să vorbească. Cel care nu vede, o să vedem, pare să fie dintr-un traumatism cortical, pentru că local nu este foarte grav. Nu vreau să pară un cinism, dar mă întreb cum poate trăi cineva fără vedere, chiar dacă scapă, este îngrozitor pentru oamenii care au văzut înainte și nu mai pot vedea. Eu sper să fie câți mai puțini. Mă așteptam să fie mai multe cazuri grav ofltalmologic, dar nu sunt, probabil că au putut să iasă cei care sunt aici, dar faciesul este...nu cred că ar rezista cineva care nu face medicină de urgență să vadă așa ceva”, a încheiat Monica Pop.

Citiți și:

Declarația martorului care spune că a fost primul care a anunțat Departamentul de Urgență
Incendiu în clubul Colectiv din Capitală. 27 de persoane au murit, 162 au fost rănite. Declaraţii cutremurătoare de la faţa locului. Cod roşu în spitalele din Bucureşti 
VIDEO. Declaraţii cutremurătoare ale martorilor la incendiul din clubul Colectiv: "Cine a fost mai tare trăieşte"
Incendiul din clubul Colectiv | Presa străină: Tragedia "a lăsat România uluită"
Martor la incendiul din clubul Colectiv, pentru Digi24: "Când a ajuns la tavan, focul s-a extins în 3 - 5 secunde, parcă era benzină"
Ce spun reprezentanţii firmei care au organizat show-ul pirotehnic din clubul Colectiv
VIDEO. Mobilizare fără precedent la Centrul de transfuzii din Bucureşti
Klaus Iohannis, la Spitalul Floreasca: Sunt cutremurat şi revoltat. Am indicii că nu au fost respectate reglementările legale
I. Lascăr, şeful Clinicii de Chirurgie de la Floreasca: "Este ca la război, se operează simultan în mai multe săli"
EXCLUSIV. Mărturie șocantă a firmei care a făcut antifonarea în clubul Colectiv


Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri