Drumul spre cartierul IT al Clujului s-a surpat

Data publicării:
drum

Terasamentul drumului de 1,6 kilometri care ar trebui să lege Cluj-Napoca de centrul de afaceri de la periferia oraşului a început să cedeze la mai puţin de două luni de la startul lucrărilor.

Proiectantul a decis că nu este nevoie de un studiu de consolidare cu toate că alunecările în zonă începuseră deja.

Oana Buzatu, purtător de cuvânt al Primăriei Cluj-Napoca: „Întreaga zona geografică unde ne aflăm este o zonă cu riscuri punctuale de alunecări și aceste lucruri au fost relevate în studiile geo însă proiectul livrat de proiectant nu prevedea anumite lucrări de consolidare care iată se impun acum.”

Aurorităţile locale au fost nevoite să scoată de urgenţă la licitaţie un contract pentru un proiect de consolidare a zonei. Vor plăti 130.000 de lei pentru proiect, dar mai mult decât atât vor trebui să suporte costurile drumului - 18 milioane de lei, bani care erau asiguraţi de Uniunea Europeană.

Finanţarea a fost însă pierdută pentru că nu a fost respectat termenul de finalizare a lucrărilor, finalul acestui an, aşa cum prevede proiectul. Primăria are de gând să dea în judecată proiectantul care a decis să facă lucrări fără consolidare.

Reprezenetanţii firmei care a proiectat drumul nu au fost de găsit pentru a explica situaţia.

Pe Dealul Lomb se află în construcţie viitorul „Silicon Valley” de Transilvania, un oraş al inovării în sănătate, educaţie şi IT, cum îl numesc autorităţile. Peste 250 de locuri de muncă vor fi create aici din 2016.

Alexandru Tulai, președintele Cluj Innovation City: „Probabil că vom avea mai multe zone de exemplu un bio city, un health city, un smart city o să vedem cum va evolua situația.”

Pe 20 de hectare vor fi ridicate un incubator de afaceri pentru tinerii antreprenori, dar şi un centru de industrii creative, unde ar trebui să funcţioneze primele studiouri de film din Ardeal. Ambele sunt programate să îşi deschisă porţile în 2016.

Emil Boc, primarul municipiului Cluj-Napoca: „Sunt în prag de finalizare Centrul de Dezvoltare al Industriilor Creative și Centrul de Dezvoltare al Afacerilor care sunt pionieri în acest domeniu. Urmează ca anul viitor să meargă mai departe lucrurile.”

Şi dacă proiectul drumului se află pe lista neagră a Comisiei Europene, cel al Cluj Innovation City a fost nominalizat ca cel mai bun proiect de cercetare din Europa.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri