Duşa: Armata Română va reduce din 2014 numărul de militari din teatrele de operaţiuni

Data publicării:
mircea dusa mediafax

Mircea Duşă a afirmat, într-o conferinţă de presă, că în ultima perioadă criza economică determină regândirea, de către toate statele şi organismele internaţionale, a capabilităţilor de apărare.

Noi, ca stat NATO şi ca stat membru al Uniunii Europene, trebuie să ne respectăm toate angajamentele. Legat de teatrele de operaţiuni, după o prezenţă de mulţi ani, mai ales în Afganistan, pentru că noi am fost foarte prezenţi acolo, se preconizează de către Comitetul de Planificare NATO, de comitetul de planificare militară, să se reducă efectivele şi armata afgană să-şi preia atribuţiile de a asigura securitatea naţională. O cifră exactă nu vă pot da legat de efectivele pe care le vom avea după 2014 în Afganistan, dar oricum vor fi mult reduse faţă de efectivele pe care le-am avut până acum”, a spus Duşa.

Ministrul Apărării a adăugat că anul acesta România a redus deja contingentele care pleacă în teatrul de operaţiuni din Afganistan.

El a spus că, în prezent, sunt 1.600 de militari români în Afganistan, iar contingentul care pleacă pentru etapa a doua, pentru şase luni, va avea cel mai probabil 1.300 de militari.

După planificarea NATO, efectivele vor fi mult mai mici. Eu am avut o discuţie şi cu ministrul Apărării afgan şi ei sunt dornici să-şi preia gestionarea problemelor de securitate în mâinile armatei afgane, dar probabil că forţele multinaţionale, mai ales pe bazele importante, pe aeroporturi, vor rămâne în continuare, cu efective mult reduse, şi în continuare vor avea nevoie de sprijin financiar internaţional şi de pregătirea armatei afgane. Având în vedere că prin excelenţă Ministerul Apărării Naţionale din România are o reţea de învăţământ preuniversitară şi universitară bine dezvoltată, i-am şi făcut o ofertă ca soldaţi şi ofiţeri afgani să fie pregătiţi în instituţiile de învăţământ din România”, a spus Duşa.

Ministrul Apărării a spus că, în prezent, România are militari în Kosovo, Irak şi participă acţiunea comună a statelor Uniunii Europene din Mali cu o singură persoană şi cu ajutor pentru transport cargo şi trupe.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri