E. Hurezeanu despre vizita emisarului american: Cea mai interesantă a fost întâlnirea cu Kovesi, despre care nu vom afla nimic

Data publicării:
victoria nuland - 2538372-AFP Mediafax Foto-MASSOUD HOSSAINI-2

Traian Băsescu a declarat astăzi: Suntem pe marginea prăpastiei. Ne-am întors la nivelul anului 2000 în ceea ce priveşte Justiţia. „Ceea ce a constatat emisarul Victoria Nuland nu rămâne în biroul domniei sale, se distribuie în toate instituţiile care ţin de relaţia dintre România şi Statele Unite”, a subliniat Traian Băsescu. După aceste declarații, președintele Senatului, Crin Antonescu, a admis că îngrijorarea Statelor Unite e firească, dar a subliniat că nici oficialii americani, nici cei europeni nu au sugerat niciodată că România ar fi „pe marginea prăpastiei”, așa cum a spus președintele Traian Băsescu.

„Observ următoarea situație. Un diplomat american vine la București, într-o țară pe care noi o cunoaștem mai bine decât americanii, guvernul și Victoria Nuland. Deci noi știm cam ce se întâmplă pe aici. Vine Victoria Nuland cu un mesaj. Sigur că escala făcută la DNA la puține minute după ce a ajuns la București, unde a stat o oră, înainte de întâlnirea cu Băsescu și Corlățean, spunea ceva. A avut o discuție de o oră la sediul DNA. Asta înseamă că primul ei mobil era legat de o discuție privind funcționarea acestui organism foarte special, care este indicativul particular cerut de partenerii occidentali ca semafor al funcționării reformei în justiție. Cea mai interesantă e discuția cu Kovesi, despre care nu am aflat nimic și nici nu vom afla. Traian Băsescu a spus apoi lucruri strângând mâna, Nuland a completat lucruri... Există un aparat retoric protocolar și o limbă pentru presă, să nu ne mirăm că e un limbaj dublu, el există de fiecare dată. Un limbaj al adevărurilor spuse, de multe ori neplăcute, și unul public al adevărurilor cosmetizate”, a explicat Emil Hurezeanu.

„Intervin acum problemele. Una ne spune Victoria Nuland, alta Traian Băsescu, azi, în mod catastrofist, altceva a spus Corlățean, marea senzație e în continuare tăcerea absolută a lui Kovesi și din asta înțeleg mesajul lui Nuland, care se apropie mai mult de ce a spus Băsescu”, a adăugat el.

„Nimeni nu are suficientă încredere în noi. Un mesaj se discută cu șeful DNA, nu va fi aflat, altul la CSAT, nu va fi aflat. Nu înțeleg cum din atâția interlocutori noi suntem la sfârșitul acestei zile în situația de a fi fost complet infantilizați. Nu știm despre ce s-a vorbit și fiecare dintre intervenienți adaugă o sămânță suplimentară de scandal”, a subliniat Emil Hurezeanu.

„Avem o problemă de comunicare publică, în care noi pierdem (...) Suntem considerați neinteresanți pentru fiecare dintre aceste părți și devenim cutia de rezonanță a celor mai neplauzibile versiuni. Sigur, întâlnirea cu Kovesi a fixat întregul portativ al vizitei. Nu suntem însă cu un pas în prăpastie, Băsescu are motive politice cu adversarii săi, rănile nu s-au vindecat din 2012, dar nici președintele nu poate reduce tot timpul un conflict mai vechi și să folosească pretextul unei vizite ca să refacă un eșafodaj în mod forțat. Există un pact de coabitare, au fost alegeri generale, acum o luăm de fiecare dată de la început, pornind de la o simplă vizită a unui diplomat american la București care developează criza foarte periculoasă de comunicare în care ne găsim? Ăsta mi se pare mesajul cel mai important. Victoria Nuland și-a exprimat niște temeri, dar nu îmi plac traducerile extreme. Impresia e că fiecare își face o altă versiune. Nu e normal”, a mai spus Emil Hurezeanu.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri