Vineri, 14 martie 2025, se produce o eclipsă de Lună, iar începutul va fi vizibil și în țara noastră. Momentul în care eclipsa atinge faza totală coincide cu apusul Lunii în România, ceea ce înseamnă că atunci pot fi observate primele faze ale fenomenului, până când Luna va dispărea sub linia orizontului.
La ora 5:57 dimineața începe să se producă o eclipsă de Lună care se va termina după aproximativ 50 de minute, când apune Luna. Pe 14 martie 2025, la ora 6:30 Luna este la apus, potrivit Observatorului Astronomic "Amiral Vasile Urseanu".
Ce este o eclipsă de Lună
O eclipsă de Lună se produce numai noaptea, atunci când este Luna plină și Pământul se află între Soare și Lună, astfel încât Luna intră în umbra Pământului. Într-o eclipsă totală, întreaga Lună intră în cea mai întunecată parte a umbrei Pământului, moment în care Luna capătă o culoare roșiatică (roșu-portocaliu), nuanță care nu poate fi observată deobicei. Eclipsele de Lună sunt uneori numite și „Lună Sângerie” datorită acestui fenomen.
În timpul unei eclipse de Lună, aceasta apare roșie sau portocalie deoarece orice lumină solară care nu este blocată de Pământ este filtrată printr-un strat gros al atmosferei terestre înainte de a ajunge pe suprafața Lunii.
Termenul de "Lună Sângerie" este folosit și pentru a descrie, în mod popular, o eclipsă totală de Lună, datorită nuanței roșiatice pe care o capătă satelitul natural al Pământului. Culoarea roșiatică poate fi rezultatul unui fenomen optic numit și "dispersie Rayleigh" (împrăștierea), care permite razelor roșii ale Soarelui să treacă prin atmosfera terestră și să ajungă la Lună.
Atunci când lumina Soarelui trece prin atmosfera Pământului, razele albastre și violete sunt împrăștiate, în timp ce razele roșii sunt mai puțin afectate și pot ajunge la Lună, colorând-o într-o nuanță roșiatică, potrivit NASA.
Cum se poate observa o eclipsă de Lună
Pentru a observa eclipsa de Lună nu ai nevoie de echipament special, deși folosirea oricărui accesoriu precum un binoclu sau telescop poate îmbunătăți vizualizarea.
Pentru a avea cele multe șanse de a observa eclipsa de Lună în România, este recomandat să găsești un mediu întunecat, departe de luminile puternice ori alte obstacole, cum ar fi clădiri înalte și luminate. De asemenea, cerul senin, fără nori, va oferi o vizibilitate mai mare a întregului fenomen ceresc.
Editor : C.S.