Ediție specială. Ambasadorii Franței, Ungariei, Greciei și Irlandei le urează românilor „La mulți ani”

Data publicării:
ambasador 20ungar 20pasaport 20diplomatic-35784

Invitaţii lui Balazs Barabas din această ediţie sunt ambasadori ai unor ţări cu o importanţă deosebită în istoria, dar şi în prezentul României, vecini ai statului român şi nu numai, ţări cu care România are relaţii diplomatice foarte strânse. Toţi au onorat cu mare plăcere invitaţia şi, mai mult decât atât, au onorat Ziua Naţională a României vorbind în limba română.

Ambasadorul Franţei la București, Philippe Gustin | DIGI24
Ambasadorului Irlandei la Bucureşti, Oliver Grogan | DIGI24

Ambasadorul Franţei, Philippe Gustin speră într-un viitor bun pentru România. „La mulţi ani pentru România şi tuturor românilor, în speranţa că viitorul va aduce stabilitatea de care ţara are nevoie”, spune șeful diplomației franceze la București.

Ambasadorul Ungariei, Oskar Fuzes, spune că România este mai mult decât un vecin pentru Ungaria, este şi un aliat foarte important: „Le doresc o Românie de care pot fi mandri şi bineînţeles La mulţi ani. România pentru noi este nu numai un vecin, un vecin foarte bun, ci un aliat foarte important. Dezvoltarea, liniştea si democraţia în România sunt foarte foarte importante şi pentru noi, şi pentru Ungaria.”

Iar mesajul ambasadorului Irlandei la Bucureşti, Oliver Grogan, a fost unul foarte simplu şi emoţionant: „La mulţi ani românilor! Vă iubesc.”

Ambasadorul Greciei la Bucureşti, Georgios Poukamisas, este un erudit al limbii române, are deja publicate două cărţi scrise în româneşte. Diplomatul grec a explicat cum au reuşit popoarele noastre să treacă prin istorie fără să înregistreze vreun conflict militar.

Pe lângă diplomaţi, este invitat în emisiune şi directorul Muzeului Naţional de Istorie al României, Ernest Oberlander Târnăveanu. Istoricul este cel care va explica natura relaţiilor pe care le avea România, în anul 1918, cu fiecare dintre statele din care vin ambasadorii invitaţi. O importantă lecţie de istorie, pentru toţi cei interesaţi de trecutul ţării lor.

Diplomaţie şi istorii puţin cunoscute, într-o ediţie specială a „Pașaportului Diplomatic”, dedicată Zilei Naţionale a României, sâmbătă, ora 18.30, la Digi 24.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri