Eduard Hellvig: „Numai PNL este autentic de dreapta”

Data publicării:
0603 20hellvig1-53340

Mihai Stănişoară era liderul deputaţilor PDL, un om de bază în PDL şi, cândva, un critic puternic al conducătorului liberal Crin Antonescu. Dezertarea i-a luat prin surprindere pe democrat-liberali.

Desigur, de cealaltă parte, lucrurile se văd cu totul altfel:

Vreau să fiu foarte onest: cred că PNL a dat astăzi un semnal că, dincolo de disputele de pe scena politică, are disponibilitatea şi capacitatea de a atrage oameni cu competenţe şi pregătire care aduc o contribuţie atât spaţiului politic cât şi României”, spune la Digi24 Eduard Hellvig, secretar general al PNL, unul dintre liberalii influenţi şi discreţi.

Pe lângă oportunităţile deschise celor care deţin competenţe specifice pe diverse domenii, această mutare demonstrează că PNL „rămâne dreapta autentică, afirmă liberalul.

Pe aceeaşi temă:

Prim-vicepreşedintele PDL Mihai Stănişoară trece la liberali. Ce spune despre vechile sale declaraţii la adresa USL?

Crin Antonescu, iritat de reporterul Digi24: „Sunteţi foarte intransigent!”

De ce a venit Mihai Stănişoară în PNL? Nu pentru o funcţie de şef sau de ministru, spune Eduard Hellvig

Ce rol va îndeplini Mihai Stănişoară în tabăra liberală? Nu a venit pentru o funcţie de şef de comisie sau un fotoliu de ministru, afirmă secretarul general al PNL, ci pentru a pune bazele unei construcţii de dreapta. „România trebuie să se îndrepte după 2016 către dreapta şi numai PNL este autentic de dreapta”, reafirmă Eduard Hellvig.

„El nu vine neapărat în calitatea de preşedinte al organizaţiei PDL Mehedinţi, ci vine în calitatea de omul politic care 15 ani a fost un om de dreapta, un om care a susţinut anumite valori şi care are nişte competenţe profesionale într-o zonă particulară şi specifică în serviciul public românesc.”

Totodată, „PSD nu trebuie să vadă venirea sa în PNL ca un motiv de spaimă, de îngrijorare.Sunt ferm convins că şi Partidul Social Democrat e preocupat să îşi pregătească zona de stânga. Nu am de ce să consider că PSD se simte deranjat din punct de vedere al venirii lui. E un om care a susţinut anumite valori”, precizează Eduard Hellvig.

Până în 2016 rămâne cum am stabilit, dar „perioada romantică a politicii româneşti se apropie de sfârşit”

Întrebat în acest context dacă vede o despărţire de Partidul Social Democrat după 2016, el a evitat să se pronunţe, dar consideră că „perioada romantică a politicii româneşti se apropie de sfârşit”, fiind necesară o delimitare mai clară.

„Nu ştiu care va fi evoluţia politică în România. Evoluţia politică este foarte dinamică. Din punct de vedere politic, suntem într-o Uniune Social Liberală formată dintr-o formaţiune de stânga şi o formaţiune de dreapta. Este normal ca, după ce apele se vor retrage şi în momentul când vom avea o situaţie şi o echilibrare din punct de vedere al realităţilor politice în România, să ne putem pune ideea: cine va conduce România după 2016, după 2019, după 2020.

Cred că perioada romantică a politicii româneşti din ultimii 20 de ani se termină şi trebuie să urmeze o perioadă a pragmatismului politic. După cum bine ştiţi, un partid - ca să fie mare - trebuie să atragă structuri de votanţi din zona lui de interes şi a valorilor, ceea ce PNL încearcă evident, în viitor, să îşi atragă electorat cât mai mult din zona de centru, centru-dreapta, dreapta.”

În acest context, crede liberalul, trebuie să ştim cum va arăta traseul politic al României: împărţit între două blocuri politice sau într-o structură amestecată?

Dincolo de obiectivele ideologice, Eduard Hellvig subliniază importanţa misiunii asumate în faţa electoratului:

„Uniunea Social Liberală este o structură politică care a fost greu de construit. Nu-i uşor să construieşti o alianţă din două ideologii complet diferite, opuse. Dacă noi vorbim de impozit regresiv, PSD poate veni cu ideea de impozit progresiv. Noi putem vorbi de liberalizare, PSD poate propune o constrângere. Avem mecanisme de gândire complet diferite.

Dar dincolo de obiectivele ideologice, trebuie să identificăm obiectivele politice ale naţiunii. USL are legitimitate prin alegerile legislative, şi-a asumat un angajament politic pe care trebuie să îl ducă până în 2016. Indiferent de diferenţele de ideologie, avem nişte obiective de care trebuie să ne ţinem.

O alianţă PSD, PNL şi PC nu este simplă, dar pe obiectivele importante, strategice, cred că putem să stăm la masă, să fim coerenţi şi să fim profitabili pentru cei care ne-au votat”, conchide liberalul.

Din aceeaşi emisiune:

De ce blochează Germania intrarea României în Schengen? Eduard Hellvig: „Se află sub o constrângere electorală”

Regionalizare: „Capitala nu trebuie să fie neapărat cel mai mare oraş dintr-o regiune” – Eduard Hellvig

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri