EGIPT. Preşedintele Morsi dă vina pe opoziţie pentru violenţele din ţară

Data publicării:
0712 20cairo 20egipt-37321

Prima declaraţie a şefului statului, după ce zile întregi palatul prezidenţial a fost asediat de mii de opozanţi, vine cu acuze grave la adresa fostului regim. Preşedintele susţine că cel puţin 80 de oameni au primit bani ca să instige populaţia la revoltă. Evident, a arătat cu degetul către opoziţie.

„Suntem de acord că trebuie să existe opoziţie. Dar disting între opoziţie şi cei care dau bani pentru astfel de lucruri, oameni ai fostului regim care vor să distrugă ţara. Voi aplica legea pentru a apăra naţiunea”, a spus Mohamed Morsi.

Liderul egiptean a ţinut să îi liniştească pe oameni şi i-a asigurat că decretul care îi conferă acum drepturi nelimitate va fi anulat o dată cu adoptarea noii constituţii. Cu toate acestea, nu s-a ferit să promită pedepse aspre pentru cei găsiţi vinovaţi de producerea violenţelor.

„Nu voi îngădui nimănui să ucidă, să saboteze sau să sperie cetăţeni nevinovaţi şi nu voi îngădui să se distrugă infrastructura ţării. Cei care au folosit violenţa trebuie să plătească în faţa legii”, a avertizat şeful statului egiptean.

Mohamed Morsi a stabilit o întâlnire pentru această sâmbătă cu toate forţele politice şi religioase.

Sediul Frăţiei Musulmane a fost incendiat

În cursul zilei de joi, violenţele au continuat la Cairo, unde contestatarii lui Morsdi au incendiat sediul Frăţiei Musulmane.

"Două sute de huligani au venit la sediu. Securitatea a încercat să îi împiedice, însă unii au reuşit să pătrundă prin spate, să devasteze locul şi l-au incendiat. Acesta încă arde", a declarat Mahmoud Ghozlan, purtător de cuvânt al mişcării islamiste din care face parte şi Mohamed Morsi.

Un responsabil al securităţii a precizat că incendiul este limitat şi că poliţia a respins protestatarii.

În noaptea de miercuri spre joi, violenţele între manifestanţii pro şi cei anti-Morsi din jurul palatului prezidenţial s-au soldat, conform celui mai recent bilanţ al surselor medicale, cu şapte morţi şi sute de răniţi. Este vorba de cele mai grave violenţe de după alegerea în iunie a lui Morsi ca primul preşedinte islamist al Egiptului.

Armata egipteană a trimis tancuri şi a stabilit un perimetru de securitate în jurul preşedinţiei, unde opoziţia denunţă sporirea prerogativelor lui Morsi şi un proiect de Constituţie care nu asigură, conform acestora, suficiente garanţii în materie de respectare a drepturilor.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri