Elena Udrea, fotografiată la Paris. Expert: Filajul este munca unor profesionişti

Data publicării:
udrea la paris joscenzura-2

Par fotografii, dar experţii le spun fotograme. Mai exact, cadre selectate dintr-un clip video.

„Este o filmare, evident, continuă. Sunt multe cadre asemănătoare, la 0,2 secunde, la 0,3 secunde. Se văd maşinile mişcate din fundal. Se poate şi cu aparat de fotografiat care are rafală, dar aici avem aparat de filmat”, spune expertul fotograf Dinu Lazăr.

Acesta are peste 40 de ani de experienţă şi îşi poate da seama cum s-a realizat aşa-zisul filaj al Elenei Udrea la Paris. Susţine că imaginile sunt înregistrate din mai multe unghiuri, iar autorii sunt profesionişti care cunoşteau foarte bine zona. Mai mult, ei aveau din timp informaţii privind locurile pe care urma să le viziteze candidata la preşedinţie. Şi nu, nu sunt paparazzi.

Tehnica folosită este una în care nu contează calitatea, ci prezenţa subiectului şi ceea ce se află în jurul subiectului. Astea nu sunt imagini făcute de un spirit de paparazzo, sunt imagini de urmărire”, spune Dinu Lazăr.

Pozele în care Alina Bica, şefa DIICOT, apare lângă Elena Udrea nu sunt capturi de pe camerele de supraveghere din Paris şi nici n-au fost realizate cu vreo dronă. Din analiza unghiurilor, filmarea s-ar fi făcut de la ferestrele unor apartamente sau din maşini.

Într-una dintre fotografii, cele două femei apar în Piaţa Operei din Paris lângă scările care duc spre metrou. Autorul s-ar fi putut afla pe partea opusă a străzii, adică în clădirea operei, la unul dintre cele două balcoane din stânga. Ceea ce înseamnă că nu era urmărită o anumită persoană, ci toate.

„Asta presupune mai multe echipe, mai multe aparate. Presupune o coordonare excepţională. O muncă de profesionist”, spune expertul.

Specialiştii susţin că imaginile de pe internet ar fi putut să fie filmate cu un aparat mic, dar cu un obiectiv performant şi care filmează HD.

Până la postarea online, autorii ar fi intervenit de mai multe ori asupra filmării brute. Procesul a fost unul lung şi a necesitat cunoştinţe de specialitate. Filmarea brută a fost editată, unele cadre au fost selectate, făcute să pară fotografii şi tipărite. Abia apoi ar fi fost scanate, pentru a fi, în cele din urmă, publicate pe internet. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri