Eliberări din închisoare pe bandă rulantă

Data actualizării: Data publicării:
Jail of the Plaza de Castilla court Detail of the jail of the Plaza de Castilla court

Noi eliberări din penitenciare din cauza condiţiilor precare din celule. În ultima lună, 145 de condamnaţi pentru crime, tâlhării şi violuri au fost lăsaţi în libertate.

ACTUALIZARE. Administrația Națională a Penitenciarelor face precizări în ceea ce privește numărul deținuților eliberați în baza recursului compensatoriu: „În perioada 19.10 – 26.11.2017, din unitățile subordonate Administrației Naționale a Penitenciarelor au fost puse în libertate 732 persoane, ca urmare a expirării duratei pedepsei în termen, prin acordarea beneficiilor compensatorii prevăzute de Legea nr. 169/2017. De asemenea, a fost admisă, de către instanțele de judecată competente, liberarea condiționată pentru 1575 persoane”.


Astfel, au fost eliberați cinci deținuți condamnați pentru omor, opt condamnați pentru viol, 36 de persoane condamnate pentr tâlhărie, 50 de condamnați pentru furt.

Până acum, aproximativ 1.300 de persoane condamnate au fost eliberate în baza recursului compensatoriu.

Federația Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor trage un semnal de alarmă și spune că datele oficiale arată că aproximativ 80% dintre deținuții eliberați recidivează într-o perioadă de un an de când sunt eliberați.

Recursul compensatoriu, aşa cum a fost denumită măsura de către Ministerul Justiţiei, spune că pentru 30 de zile executate în penitenciare care nu respectă drepturile celor condamnaţi fiecare persoană încarcerată poate fi eliberată mai devreme cu şase zile.

Măsura vine după ce mai multe procese deschise la Curtea Europeană a Drepturilor Omului au fost câştigate de deţinuţi care au acuzat măsurile inumane din unele penitenciare din România.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri