Elicopter SMURD prăbușit | Raed Arafat merge în Republica Moldova

Data publicării:
resturi elicopter smurd crop

Monica Dajbog, purtătoarea de cuvânt a Ministerului Afacerilor Interne: "În primul rând doresc să transmit condoleanțe din partea MAI familiilor celor patru colegi care astăzi și-au pierdut viața la datorie într-un accident aviatic care a avut lor în Republica Moldova și în care a fost implicat un elicopter SMURD. În jurul orei 14.23, Autoritatea Aeronautică din Republica Moldova a informat centrul operațional de la unitatea specială de aviație Iași a MAI că a pierdut legătura radio cu elicopterul SMURD care opera pe raza Republicii Moldova în baza acordului transfrontalier de cooperare în domeniul acordării ajutorului medical de urgență. La nivelul MAI a fost convocată imediat celula de criză pentru gestionarea situației. În jurul orei 15.00, am primit confirmarea de la forțele ajunse la fața locului, într-o regiune împădurită din zona localității Haragâș că a fost găsită epava elicopterului, iar cele patru persoane aflate la bord sunt decedate.

După confirmarea accidentului aviatic, ministrul Petre Tobă l-a contactat pe omologul moldovean, care, la telefon, a reconfirmat producerea accidentului și decesul membrilor echipajului.

Ministrul Petre Tobă a pus la dispoziție autorităților din Moldova resurse ale Poliției Române pentru participarea la cercetări. L-a informat pe Dacian Cioloş si a dispus ca Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, să se deplaseze în Moldova.

Referitor la misiunea elicopterului, pot confirmca că la 9.55, a decolat de la Iasi spre Vulcănești, unde a aterizat la ora 11.00. La 11.30 a preluat o femeie de 85 de ani, pe care a transportat-o la Chișinau. După predarea pacientei, elicopterul alimentează și decoleazp din nou la 13.10 către Cahul, pentru salvarea unei persoane de 64 ani cu accident vascular cerebral. Înainte de a ajunge la pacient, a avut loc accidentul.

Aparatul e de tip EC135, număr de înmatriculare 347, fabricat în august 2014. Ultima inspecție a avut loc în februarie 2016. La bord erau patru persoane: pilot, copilot, medic și asistent medic. Pilotul avea experiență, cu 4.181 de ore de zbor, iar copilotul de 1.480 de ore. Medicul avea experiență de 5 ani pe elicopter, iar asistentul de 11 ani.

Celula de criză de la MAI rămâne activată și în legătură cu autoritățile din Republica Moldova implicate în accidentul aviatic. Cercetările de la fața locului sunt coordonate de procurorul general interimar și de adjunctul șefului poliției naționale din Moldova. La acest moment, structurile MAI desfășoară procedurile de anuntare a familiilor celor patru membri. Au fost formate echipe de psihologi și polițiști de la IPJ Iaşi. S-a luat decizia ca toate aeronavele 135 să rămână la sol."

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri