Emil Hurezeanu, despre „lista neagră” a Rusiei: E un gest de retorsiune, redundant şi oarecum inutil

Data publicării:
hurezeanu 605-1

"Uniunea Europeană nu are complexele astea de confidenţialitate excesivă, ca să le numim aşa. De păpuşică mai mică, inclusă într-o păpuşică ceva mai mărişoară, şi tot mai mare, şi tot mai mare. Şi dăm, la sfârşit, de un păpuşoi imens, care are imaginea zâmbitoare a unei sume de mistere adâncite în ghicitori şi enigme, cum spunea Churchill altă dată despre funcţionarea Uniunii Sovietice. Uniunea Europeană e mai directă, e o sumă de democraţii unde astfel de gesturi par de neînţeles sau sunt denunţate în mod liber”, a spus Emil Hurezeanu la Digi24.

Nimeni nu-i împiedica pe ruşi să anunţe, înainte de apariţia acestei liste pe surse, prin tot felul de canale, să spună: "E părerea noastră ca - având în vedere sancţiunile pe care ni le-aţi impus şi chiar interdicţiile de acordare de vize UE sau americane unor persoane - să procedăm şi noi prin retorsiune, la fel"”, a mai spus analistul.

Emil Hurezeanu a analizat lista: „Observăm care e lista, sunt membrii unor servicii secrete mai vechi şi mai noi din Marea Britanie şi ţările baltice. Cei mai mulţi sunt polonezi, 18, Germania către coadă, cu şapte, ca Letonia, parcă. Cei mai puţini sunt câte cinci: Malta, România. Din Grecia nu e nimeni. Nu sunt şefi de state şi de guverne, nici actuali miniştri de Externe. În cazul compatrioţilor noştri de pe listă, sunt oameni care şi-au spus răspicat, într-un fel sau altul, părerea. Mă gândesc la domnul Cioroianu, la domnul Chifu, care sunt intelectuali publici şi care exprimă liber enunţuri critice, dar n-aş spune nedrepte sau exagerate împotriva Federaţiei Ruse”.

E un gest de retorsiune pe care ruşii îl fac în mod redundant şi oarecum inutil. Creează un câmp de bruiaj care poate să ascundă nu doar posibilitatea unui transfer al armistiţiului Minsk II, păstrat parţial, într-un armistiţiu diplomatic şi politic cu SUA. Poate să ascundă şi o escaladare sau o orientare nouă. Apar în fiecare zi în literaturile de analiză a Kremlinului şi a Rusiei articole pro şi contra. Unii consideră că Rusia este într-o fază foarte soft şi că Putin e în defensivă. Alţii nu le dau dreptate primilor, spunând: "Întrebaţi-i pe cei din Osetia, Abhazia, Georgia şi din estul Ucrainei cât e de slab Putin". E o circumstanţă agravantă a comunicării viciate între Uniunea Europeană şi Rusia, între Occident şi Rusia. Dacă e doar un paravan de bruiaj, e un ecran de bruiaj care ascunde intenţii de negociere, dar care ar avea nevoie, ca să se transforme în realitate, de crearea unor tensiuni suplimentare pentru obţinerea unor avantaje în negocierile propriu-zise, vom vedea”, a mai spus Emil Hurezeanu.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri