Emil Hurezeanu: Nu există reconciliere cu trecutul comunist fără numirea tuturor vinovaților

Data publicării:
emil hurezeanu 4291314-Mediafax Foto-Mircea Rosca

Alexandru Vișinescu va fi anchetat de Parchetul Militar, la cererea Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului. În vârstă de 88 de ani, el este acuzat că a pus la cale regimul de exterminare din închisoarea pe care a condus-o, mai mulţi deţinuţi politici murind pe perioada încarcerării.

Acum, spune că nu este responsabil pentru crimele din penitenciar. „Nu! Eu am îndeplinit o funcție”, se apără fostul comandant.  

Este scuza sau alibiul de cele mai multe ori utilizate în astfel de situații. Dar există și practici judiciare, și principii morale, și principii de drept - cel puțin din 1946 încoace, de la Procesul de la Nurnberg - care nu mai scuză executarea ordinelor criminale. Vinovăția nu se transferă doar spre cel care dă ordinul, ci și spre cel care îl execută”, a explicat Emil Hurezeanu, la „Jurnalul de seară”.

Jurnalistul a atras atenția că, în România, soluționarea problemelor trecutului comunist a fost evitată.

În ultimii 20 de ani, întâlnirea cu trecutul, în sensul soluționării problemelor lui, a fost mai degrabă de catifea. Nu știu dacă se putea altfel. Există o cale iacobină de a rezolva și una care ține de reconciliere”, a spus Emil Hurezeanu.

Dar nu există reconciliere fără aflarea adevărului și fără numirea tuturor vinovaților, fără numirea victimelor. La noi, s-a ocolit adevărul și s-a practicat, de facto, reconcilierea”, a conchis jurnalistul.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri