Emil Hurezeanu: Traian Băsescu se află în centrul unui cocktail Molotov

Data publicării:
emil hurezeanu-2

„E o tentativă de mic – se spune micul trafic de frontieră – e mic trafic de influență. E trafic de influență mic, dar calificat”, a adăugat jurnalistul, cu referire la telefonul dat de șeful statului lui Daniel Chițoiu, în privința menținerii lui Radu Ghețea la conducerea CEC, cea care a acordat credit fiicei lui Traian Băsescu.

„Sunt mai multe amănunte aici care îl fac pe domnul Băsescu culpabil într-un context dat. Nu cred că o comisie parlamentară de felul celei cu care-l amenință Ponta este soluția, lucrurile sunt mai simple decât credem, în primul rând pentru că ele sunt transparente, au fost transparente de la început”, a spus Emil Hurezeanu, argumentând că o astfel de tranzacție, în „cel mai mănos loc al României” este de dorit înainte de liberalizarea terenurilor de către străini.

„În ultimele două, trei zile sunt mai multe amănunte care l-au plasat pe domnul Băsescu în centrul unui cocktail Molotov, totuși”, a cochis Emil Hurezeanu.

PSD a cerut o comisie specială

Premierul a anunțat ieri că PSD vrea ca Parlamentul să ancheteze modul în care familia preşedintelui Traian Băsescu a cumpărat un teren agricol în Călăraşi. Aleşii social-democraţi vor să verifice dacă un procuror DNA s-ar fi implicat în tranzacţie şi ar fi cerut instituţiilor statului date despre teren.

Seara, la ora 18.30, președintele a ținut o conferință de presă în care a negat orice legătură între achiziție și ancheta DNA, în care a fi fost implicat și procurorul Lucian Papici.

„Am aflat că Papici a derulat o anchetă în urma unei reclamaţii în 2012 şi care este în desfăşurare. Nu a fost nicio legătură între achiziţia de terenuri făcută de Ioana Băsescu şi procurorul Lucian Papici. Cel care a făcut plângerea este un domn care a lucrat la Staţiunea de cercetări Fundulea şi care, în 2013, în mai, a depus un memoriu şi la premier. Nu are nicio legătură activitatea desfăşurată de DNA în judeţul Călăraşi cu achiziţia de terenuri făcută de Ioana Băsescu”, a spus ieri președintele.

La scurt timp, ministrul de Finanțe, Daniel Chițoiu, a spus miercuri seară că a fost sunat de președintele Traian Băsescu în legătură cu președintele CEC, Radu Ghețea. Premierul Victor Ponta spune că a fost informat despre acest telefon.

Președintele Traian Băsescu a confirmat discuția cu ministrul Daniel Chițoiu. Președintele l-a avertizat pe ministrul de Finanțe să nu-l schimbe pe Radu Ghețea din funcția de președinte al CEC înainte ca mandatul acestuia să expire în 2014 deoarece schimbarea „nejustificată și pe criterii politice” ar provoca „neîncredere în sistemul bancar”.

În acest context a ieșit la lumină și ancheta DNA în Călărași.

Procurorii anticorupţie merg acum pe urmele retrocedărilor făcute în judeţul Călăraşi. Primele date arată că aproape 2000 de hectare ale Institutului de Cercetare de la Fundulea au ajuns, cu doar câteva semnături, pe mâinile „băieţilor deştepţi” din judeţ. Sunt cei care au cumpărat, cu ani în urmă, pe bani puţini, drepturile de proprietate pentru sute de hectare de teren agricol din Călăraşi.

Povestea tranzacției

Ioana Băsescu preciza joia trecută că în septembrie a achiziţionat un teren agricol de 290,41 hectare în judeţul Călăraşi, contractând un credit ipotecar pe 30 de ani de peste un milion de euro şi achitând din surse proprii aproape 280.000 de euro.

„În data de 9 septembrie 2013, am achiziţionat un teren în suprafaţă de 290,41 ha, în judeţul Călăraşi,de la o societate românească având asociat unic un cetăţean italian. Terenul a fost plătit dintr-un credit bancar ipotecar în valoare de 1.028.507,55 euro şi din surse proprii până la concurenţa sumei de 1.306.845 euro , adică suma de 278.337,45 euro”, arăta Ioana Băsescu.

Ea menţiona că preţul negociat a fost de 4.500 de euro pe hectar, iar impozitul pe transferul proprietăţii a fost achitat de vânzător, conform prevederilor Codului Fiscal şi Normelor de punere în aplicare a acestuia.

Conform Ioane Băsescu, creditul a fost contractat în condiţiile pieţei şi în limitele legislaţiei în vigoare, pe 30 de ani, de la o instituţie bancară, cu scopul achiziţionării unui teren agricol şi va fi rambursat în rate lunare.

„Până în prezent am achitat două rate”, mai precizea fiica şefului statului.

Ulterior, vineri, preşedintele Traian Băsescu a declarat, vineri, că a convins-o pe fiica sa cea mare, Ioana, să cumpere un teren de 290 de hectare, pentru că vrea să fie fermier şi a adăugat că, din familie, doar aceasta era eligibilă pentru a primi un credit ipotecar.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri