Europa Centrală, sub ape. Stare de urgenţă în Cehia, în Germania nivelul Dunării a atins cote istorice

Data publicării:
central europe floods 1

După patru zile de ploi neîntrerupte, râurile revărsate au acoperit mai multe regiuni din Cehia. Pompierii şi voluntarii au încercat în zadar să construiască diguri. În mai multe localităţi guvernul a declarat stare de urgenţă, iar circulaţia a fost suspendată pe unele drumuri şi pe mai multe linii de cale ferată. Până acum, aproape 3.000 de persoane au primit ordin de evacuare. 

Situaţia este gravă şi la Praga unde râul Vâltava a depăşit cotele de alertă şi ameninţă să iasă din matcă. Staţiile de metrou din centrul oraşului au fost închise, cum închise au fost şi şcolile. Chiar şi grădina zologică a fost evacuată parţial.

Cotele Dunării au depăşit 12 metri

În Germania, apa din mai multe oraşe a depăşit un metru înălţime. Pompierii şi poliţia patrulează cu şalupe, în timp ce sute de oameni sunt evacuaţi. Unele case au fost acoperite de apă până la acoperiş. Landurile Saxonia şi Bavaria sunt până în acest moment cel mai greu lovite.

Autostrada care leagă oraşul german Munchen de cel austriac Salzburg a fost acoperită de ape. Prilej pentru mai mulţi localnici să iasă pe stradă cu bărcile.

Transportul feroviar dintre Germania şi Austria a fost oprit, după ce cotele Dunării au depăşit 12 metri, cel mai ridicat nivel din 1950 încoace.

Cele mai mari inundaţii din ultimul secol

Şi în Austria, landurile din nordul ţării au fost afectate de inundaţii şi alunecări de teren. Probleme au fost raportate inclusiv în regiunea din jurul Vienei. În Schaerding se înregistrează cele mai mari inundaţii din ultimii o sută de ani.

Cea mai mare ameninţare o reprezintă viiturile de pe Dunăre. Zecile de afluenţi ai fluviului au ieşit deja din matcă, iar nivelul apelor creşte în continuare.   

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri