EXCLUSIV Digi24. Ofiţer de la Operaţiuni Speciale: „Noi suntem cei care aducem dovezile”

Data publicării:
21 2001interviuofiter-44940

Noi suntem cei care aducem dovezile”, aşa se poate recomanda oricare dintre ofiţerii de la Operaţiuni Speciale. Nu se văd niciodată, dar ceea ce fac este esenţial în rezolvarea cazurilor. Zile, săptămâni sau luni întregi urmăresc grupări periculoase şi strâng probe împotriva lor. Pentru ei, nimic nu este imposibil. Au la dispoziţie tehnologie de ultimă oră şi cei mai buni oameni.

„Cel mai greu caz al meu, în întreaga mea activitate, a fost Gruparea Giuleşti. Oamenii cunoşteau chiar şi muncă de poliţie. Ştiau la ce se expun şi îşi luau măsuri incredibile. Îşi luau măsuri extraordinare de autoverificare, de contrafilaj”, povesteşte unul dintre ofiţerii de la Operaţiuni Speciale.

Citiţi şiEXCLUSIV Digi24. FILMUL ATENTATULUI. Suspecţii au plimbat bomba într-o sacoşă, mai multe ore, în Piatra Neamţ

Pentru prinderea membrilor grupării respective a fost necesară o urmărire ca-n filme, în timpul căreia mai multe maşini de poliţie au fost grav avariate. Luptătorii SPIR au reuşit cu greu să îi stăpânească pe indivizii extrem de violenţi.

„Media (a fost – n.r.), 170 - 180 de kilometri pe oră. În afară localităţii, peste 200. Niciodată sub 200 de kilometri la oră. În Bucureşti nu existau semafoare, nu existau treceri de pietoni, nu existau baraje”, adaugă ofiţerul.

Cel mai mare risc al unui ofiţer de la Operaţiuni Speciale este să fie deconspirat în timpul unui filaj. Dacă nu îşi păstrează calmul, dacă nu ştie să gestioneze situaţia în care se află, poate să îşi piardă viaţa.

Bomba de la Piatra Neamţ a fost un alt caz periculos la care au lucrat ofiţerii de la Operaţiuni Speciale

Alături de cei de la Crimă Organizată, i-au pândit pe cei care au vrut să-l asasineze pe Bogdan Mararu 24 de ore din 24. Pericolul a fost mare. În momentul intervenţiei, încărcătura putea sări în aer, iar zeci de poliţişti şi-ar fi putut pierde viaţa.

A fost o lucrare grea. Au cooperat toate structurile de profil din sistemul de apărare şi ordine publică. Înainte şi după flagrant, cei expuşi au fost membrii echipelor de flagrant, poliţiştii care au acţionat în noaptea respectivă”, dezvăluie ofiţerul detalii din derularea acestei ample operaţiuni.

În ultimii ani, în misiunile pe care le-au avut, mai mulţi ofiţeri au fost răniţi, iar câţiva dintre ei şi-au pierdut viaţa.

Direcţia de Operaţiuni Speciale este una dintre puţinele structuri ale Poliţiei Române care cooperează cu poliţişti din Europa şi din Statele Unite.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri