EXCLUSIV Digi24. Primele imagini cu bomba amplasată sub maşina interlopului Bogdan Mararu, la Piatra Neamţ

Data publicării:
11012013 20neamt 20scara 20vizavi-43256

Actualizare 22.42.Cinci dintre cele şase persoane duse la audieri la Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) Neamţ în cazul privind tentativa de asasinat a interlopului Bogdan Mararu au fost reţinute, vineri seară, de procurori, arată Mediafax.

Bomba a fost dezamorsată
Imagine cu bomba de la Piatra Neamţ
Imagini cu bomba de la Piatra Neamţ
Imagine cu bomba de la Piatra Neamţ

Procurorii DIICOT Neamţ au emis ordonanţe de reţinere pentru 24 de ore pe numele a cinci persoane duse la audieri în cazul privind tentativa de asasinat a interlopului Bogdan Mararu.

Cei cinci urmează să fie prezentanţi, sâmbătă, magistraţilor Curţii de Apel Bacău cu propunerea de arestare preventivă.

Şase pesoane au fost duse la audieri, vineri după-amiază, la sediul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) Neamţ, în urma tentativei de asasinat a interlopului Bogdan Mararu.

Actualizare 11.15. „După dezamorsare continuă procedurile-standard, se va intra în situația de normalitate. Specialiștii vor evalua dispozitivele și ce s-a întâmplat acolo. Au mai fost astfel de situații, am avut colegi care au murit în asemenea incidente, având în vedere că brigada antitero are o tradiție îndelungată în privința intervențiilor pirotehnice”, a spus Sorin Sava, purtător de cuvânt al SRI.

Întrebat dacă au mai fost cazuri exact de acest gen, cu dispozitive atașate sub mașini, el a răspuns afirmativ.

„Iese din nou în evidență statutul țării noastre ca graniță a UE și NATO. SRI a atras atenția asupra acestui flagel aflat în creștere în ultimii ani”, a declarat Sava.

Citiți șiATENTATUL DE LA PIATRA NEAMȚ. Primele imagini din timpul flagrantului

VIDEO. Atentat cu bombă în Piatra Neamț. Imagini de la capturarea suspecților

Actualizare 10.53. Suspecții ar fi intenționat și să incendieze două spații comerciale din oraș. Acestea aparțin altor doi membri ai clanului Mararu. Unul dintre spațiile comerciale fusese incendiat în urmă cu doi ani.

Actualizare 9:50: Geniștii dezamorsează bomba în acest moment, ei au la dispoziție și un robot.

Actualizare 9:15: Potrivit unui comunicat DIICOT, în construirea bombei a fost folosit un kilogram de explozibil C-4, iar detonarea ar fi fost mecanică.

Detonarea mecanică are loc atunci când este mișcat explozibilul.

„În sarcina învinuiţilor sereține că, sub coordonarea liderului grupării, învinuitul P.D., de 43 de ani, au amplasat un dispozitiv exploziv artizanal sub un autoturism, în vederea suprimării vieţii părţii vătămate B.M., proprietarul autoturismului.

Membrii grupării intenţionau să distrugă prin incendiere şi două spaţii comerciale, amplasate pe raza municipiului Piatra Neamţ, aparţinând altor două părţi vătămate, activitaţi care nu s-au realizat, urmare a intervenţiei organelor de urmărire penală”, se arată în comunicat.

Cele trei persoane învinuite depistate în flagrant delict sunt membri ai unei grupări specializate în săvârşirea de infracţiuni de violenţă, omor calificat, distrugere calificată şi acte de terorism, mai informează DIICOT.

La sediul Biroului Teritorial Neamț al DIICOT au fost aduse șase persoane în vederea audierii.

Actualizare 9.10. Echipele de pirotehniști se pregătesc să intervină. Echipele sunt la fața locului şi își fac planurile de acțiune, a declarat prefectul județului Neamț.Într-o oră sau două, problema ar putea fi rezolvată, a adăugat el.

Actualizare 9.00.În privința persoanelor reținute, acestea sunt din Târgu Ocna și una venită din Italia special pentru această operațiune.

--------------------------------------

Fratele lui Bogdan Mararu a fost ucis în 2010 la Piatra Neamț, într-un conflict într-un bar. Autorul crimei a primit 19 ani de închisoare. Bogdan Mararu fusese rănit în respectivul conflict.

„Am fost solicitați pentru a delimita o zonă din Piatra Neamț, în care e o alarmă cu bombă”, a spus Cătălin Răzmeriță, purtător de cuvânt al Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Neamț.

„Acționează 15 subofițeri, am îndepărtat persoanele din perimetru”, a declarat el.

„E o zonă publică, aproape de centrul orașului.Am fost solicitați în jurul orei 3.00”, potrivit sursei.

În Neamț nu există echipă de pirotehniști.

Frații Mararu au început „cariera” infracțională cu schimb valutar în fața magazinelor, cu trafic de mașini furate.

Filmul evenimentelor

Totul s-a întâmplat aseară între orelor 2-00 şi 3.00. Cele trei persoane care au plasat bomba erau monitorizate de către forțele de ordine. Ei au fost prinși în flagrant. Forțele de ordine i-au lăsat să amplaseze bomba și apoi au acționat.

Cei trei fac parte dintr-un clan din Bacău. Aceștia, se presupune, urmau să amplaseze bomba în mașina unuia dintre cei din clanul Mararu din Piatra Neamț.

Bomba, ce se presupune că ar fi confecționată din C4 – un explozibil utilizat de către armată, urma să se declanșeze când mașina s-ar fi pus în mișcare.

Rămâne de stabilit de unde aveau cele trei persoane material explozibil și de unde ar fi știut să confecționeze bomba.

Polițiștii supraveghează zona, pentru ca nimeni să nu miște bomba, până ajung geniștii din București ca să dezamorseze bomba.

Prefect de Neamț: Oamenii au fost evacuați

„Echipele antitero i-au prins pe făptași și am izolat zona, am evacuat persoanele din zonele limitrofe în zona în care se află mașina.La un astfel de caz specialiștii au spus că trebuie să se consulte cu alți specialiști. Nu vrem să sară nicio mașină în aer.

Perimetrul este de 2.000 de metri în jurul mașinii, într-un cartier de blocuri dinspre Bacău, între centrul orașului și ieșirea spre Bacău.

La fiecare scară de bloc sunt polițiști care îndrumă oamenii pe unde să meargă. Oamenii au fost evacuați.Noi le-am propus să meargă la un hotel, ei au spus că au rude în oraș și au plecat liniștiți.Au fost evacuate aproximativ 7-8 familii. În zona respectivă nu există benzinării”, a declarat Dumitru Haralambie Mitea, prefectul județului Neamț, în direct la Digi24.

Sorin Sava, purtător de cuvânt al SRI: Situația este sub control

„În astfel de situații sunt măsuri specifice, nu pot da detalii. S-au luat toate măsurile asiguratorii pentru a evacuarea, verificarea zonei, a mașinilor. Militarii brigăzii antitero de la fața locului au luat toate măsurile necesare, au mai acționat la astfel de evenimente și lucrurile sunt sub control”, a spus el.

„Acum se face o investigație asupra dispozitivului exploziv improvizat. Ar fi plasat sub o mașină”, a adăugat Sava.

„Echipa de la București trebuie să intervină pentru că are o experiență mult mai amplă. Aici nu este cazul însă de o intervenție rapidă și în forță”, a spus el.

„Un astfel de dispozitiv e confecționat de cineva cu cunoștințe generale despre confecționarea explozibililor, a avut acces la materiale și sigur le-a procurat ilegal”, a declarat Sava.

„Cred că echipe de pirotehniști deja au ajuns”, a adăugat el.

La fața locului sunt pompieri, polițiști, oameni de la ambulanță, posibil și de la SRI. Strada este închisă, e izolat un perimetru de 500 de metri.

Gheorghe Ștefan, primar Piatra Neamț: Vreau să-i felicit pe cei care au prevenit acțiunea

În zonă sunt toate organele ordine, au venit și pirotehniștii din București. Zona este în siguranță, a fost îngrădită. Pirotehniștii așteaptă și un robot, am înțeles, pentru ca să nu fie persoane afectate de această dezamorsare.

Vreau să-i felicit pe cei care au reușit să prevină această acțiune. Din câte am înțeles, bomba era destul de puternică.

Din informațiile pe care le am, interlopii au fost monitorizați permanent și probabil această acțiune a intervenit pentru că au fost monitorizați și nu s-a realizat o acțiune criminală”, a spus Gheorghe Ștefan, primar Piatra Neamț, în direct la Digi24.

Citiți șiATENTAT LA PIATRA NEAMȚ. Ce este și conține bomba C-4.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri