Exclusiv. Drumul militarilor americani din Polonia spre România

Data publicării:
militari americani

Militarii ajunşi din Statele Unite în Europa sunt în drum spre România. Au făcut o oprire în Polonia, acolo unde se află centrul de comandă al brigăzii mecanizate americane, trimisă să descurajaze orice agresiune asupra aliaţilor NATO din est. Soldaţii vin din Colorado şi au început să ia cursuri de limbă română. România a acceptat să-i primească în baza de la Mihail Kogălniceanu din Constanţa pentru următoarele nouă luni. O echipă Digi24 a stat de vorbă în Polonia cu soldaţii americani şi a filmat pregătirile pentru mutarea la noi în ţară.

Militarii americani au terminat de încărcat trenurile cu echipamente şi au pornit spre România. A fost o operaţiune complicată, desfăşurată undeva în vestul Poloniei.

„Vechicului din spatele meu este un vechicul de recuperare. Este nevoie de un utilaj de capacitate foarte mare pentru a fi ridicat. Este o operaţiune dificilă, dar ne-am descurcat”, spune un militar american.

Maşinile de luptă de mare tonaj vor ajunge la Constanţa după o călătorie de câteva zile pe calea ferată.

Soldaţii americani care le vor însoţi sunt pregătiţi pentru cele nouă luni pe care le vor petrece în România.

„Ştiu cum să salut: „Bună ziua, domnule! Ce mai faceţi?” Ce mai faceţi înseamnă „Hello", nu? Sau înseamnă: „How are you"? Foarte bine, mulţumesc”, spune Gunbold Ligden, ofiţer în armata SUA.

Militarul a tratat cât se poate de serios misiunea de a învăţa limba română.

Am exersat la volan, în drum spre muncă, şi când mă întorceam acasă. Am învăţat spaniolă în Statele Unite şi am găsit asemănări. „Bine" a fost foarte uşor. Probabil că este vorba despre trecutul latin”, adaugă el.

Soldaţii care vin în România sunt originari din Colorado Springs, un oraş dintr-o regiune muntoasă a Statelor Unite. Vestea că în România vor avea marea aproape i-a bucurat.

Îmi place să înot şi îmi place plaja. Sunt nerăbdător să fac asta, să încerc mâncarea românească şi să cunosc o nouă cultură. În Europa am fost doar în Italia, ca turist, şi în Polonia, cu armata. Sunt foarte încântat că pot călători”, spune Jon Ruskiewicz.

Pe lângă tancuri şi maşini blindate, soldaţii vor aduce cu ei şi adevărate service-uri mobile pentru întreţinerea giganţilor de metal. În Polonia, acestea au fost amenajate în mai multe corturi uriaşe.

„Aici este centrul de mentenanţă al Brigăzii I Infanterie. Avem tancuri şi maşini de luptă Bradley, care au nevoie de reparaţii. În Armata SUA, partea logistică şi de mentenanţă este foarte importantă. Trebuie să ştii că ai o maşină gata de luptă şi pregătită pentru antrenamente cu militarii”, spune Dimitar Dezherikarov, ofiţer în armata SUA.

În România vor ajunge 500 de soldaţi americani. După nouă luni, ei vor fi înlocuiţi de o altă unitate din SUA. Prezenţa lor în Europa face parte din angajamentul luat de Statele Unite faţă de ţările membre NATO din est. Decizia a venit în contextul în care Rusia a anexat ilegal peninsula Crimeea.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri