EXCLUSIV. Loteria Română caută manager privat

Data publicării:
loteria romana sediu - loto punct ro

În caietul de sarcini, conducerea Loteriei Române anunţă că e în căutarea unui expert independent, persoană fizică sau juridică, specializată în resurse umane. Firma selectată va stabili condiţiile ce trebuie îndeplinite de candidaţi şi criteriile de evaluare, aşa cum prevede Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.109 din 2011, referitoare la alegerea managerilor privaţi în companiile unde statul este acţionar majoritar.

Şi în 2012, Loteria Română începuse căutarea unui manager privat, însă a renunţat după declanşarea unui scandal privind modul de selecţie a firmei de recrutare şi de elaborare a condiţiilor pe care trebuia să le îndeplinească managerul Loteriei. Reluarea procesului îi surprinde pe foştii angajaţi ai companiei.

„O nouă făcătură, pentru că este o prosteală”, spune Liliana Mincă, fost director general al Loteriei Române.

„Este o pierdere de timp, cum a fost şi acum trei ani de zile şi până la urmă s-a anulat”, apreciază Sorin Constantinescu, fost consilier la Loteria Română.

În urmă cu 3 ani, Loteria oferea 135.000 de lei firmei care urma să găsească un manager privat. La licitaţie s-au înscris două firme, Quest Advisors şi Fast Forward Solutions. Contractul a fost atribuit primei, care a venit cu o ofertă de preţ de 3 ori mai mică decât cea pusă la bătaie, de doar 43.000 de lei.

Ulterior, Quest Advisors a subcontractat firmei de avocatură Boştină şi Asociaţii, cel care la vremea respectivă reprezenta interesele Intralot, care avea încheiate cu Loteria Română mai multe contracte importante, care urmau să expire.

„În primul rând, este foarte important dacă într-adevăr se vrea să se aleagă un manager competent şi serios sau se vrea să se facă ca data trecută, să se dea unei firme de apartament, care după aia să cedeze unei firme cu implicaţii politice şi în continuare ca să se sifoneze bani”, spune Sorin Constantinescu.

Până la urmă, Ministerul Finanţelor Publice, unic acţionar al Loteriei Române, a renunţat la concursul de manager privat şi a numit politic un nou director general, pe Adrian Manolache. După ce a parafat câteva contracte care sunt acum anchetate de DNA, acesta a demisionat în aprilie anul acesta.

„Mişu Manolache, numit pe criterii politice doar, şi-a dat demisia după ce a angajat compania într-un contract pe 15 ani, cu un serele înfiinţat cu o lună înainte de a semna contractul cu Loteria Română”, Liliana Mincă, fost director general al Loteriei Române.

Digi24 l-a contactat pe ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, dar n-a reuşit să obţină un punct de vedere în legătură cu procesul de selecţie a unui manager privat al Loteriei. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri