EXCLUSIV. Lukoil cere ajutorul președintelui Klaus Iohannis

Data publicării:
Lukoil crop Mediafax 09.07.2015

Am fost şocaţi de aceste acuzaţii! Acuzaţia este că ascundeam bani pentru că exporturile noastre sunt doar jumătate din importuri. Este o acuzaţie nebunească”, a spus Thomas Muller, vicepreşedintele companiei, într-o videoconferinţă Lukoil.

Managerii Lukoil au început războiul cu procurorii prahoveni, cei care săptămâna trecută au impus sechestru asigurător pe două miliarde de euro, bani care se află în conturi din Marea Britanie şi din Olanda. Au deschis chiar mai multe fronturi de luptă. Tomas Muller, vicepreşedintele companiei, spune că grupul pe care îl reprezintă nu mai acceptă atacurile nefondate.

În acelaşi timp, reprezentanţii din România au contestat sechestrul în instanţă. Mai mult, conducerea Lukoil cere ajutorul preşedintelui Klaus Iohannis, căruia îi solicită o întrevedere pentru a discuta despre situaţia juridică în care se află compania. Şi pretenţiile ruşilor nu se opresc aici.

„Am fi foarte fericiţi să discutăm cu Guvernul României. Pentru că acest tip de acţiune este devastatoare pentru noi, dar nu face bine nici României”, a spus vicepreşedintele companiei.

Şefii companiei invocă riscul ca angajaţii de la Lukoil România, 4.000 la număr, să rămână pe drumuri, pentru că, în lipsa banilor, rafinăria nu poate funcţiona.

„Suntem mulţumiţi cu ce avem în România. Nu vom scoate la vânzare. Nu avem nicio intenţie să vindem această rafinărie. Dacă vă uitaţi la rafinăriile din Europa care se închid, ar fi destul de ciudat să ni se facă o ofertă de cumpărare...”, a spus Thomas Muller.

ROMÂNIA FURATĂ | Lukoil - pe urmele a 2 miliarde de euro

Oficialii au abordat similar problema anul trecut, când a început ancheta. Au anunţat că rafinăria s-ar putea închide, iar angajaţii să rămână fără locurile de muncă. Premierul Victor Ponta şi ambasada Rusiei au sărit în apărarea companiei, în timp ce preşedintele de atunci, Traian Băsescu, a vorbit chiar despre naţionalizarea rafinăriei.

Procurorii spun că la Lukoil s-ar fi spălat sume uriaşe după un mecanism clasic. Banii ar fi fost mutaţi din rafinăria din România către Olanda şi invers. Evidenţele Petrotel Lukoil arată că firma a primit sume importante de la acţionarul majoritar, care nu au mai apărut în raportările către Fisc şi nici la Registrul Comerţului. În plus, procurorii au descoperit că firma din România a rămas fără capital, după ce a virat către Lukoil Europe Holding din Olanda aproape două miliarde de euro. Pe lângă sechestrul record, procurorii au dispus şi controlul judiciar pentru cinci angajaţi ai Lukoil Ploieşti. 


Președintele concernului Lukoil cere președintelui Klaus Iohannis să intervină în anchetă, mai precis să asigure o anchetă transparentă în ceea ce privește Lukoil România.

În document se mai spune că rafinăria este la un pas să se închidă. Mai precis în document președintele concernului Lukoil spune că după toate investițiile făcute în România în acest moment sunt aproximativ 4.000 de angajați speriați că și-ar putea pierde locurile de muncă.

Sechestru record: 2 miliarde de euro. Cine conduce gigantul Lukoil

Vagit Alekperov cere și o întâlnire cu președintele Klaus Iohannis, o întâlnire în care să explice situația în care se află compania și cum de s-a ajuns la această anchetă.

Scrisoarea trimisă de președintele concernului Lukoil lui Klaus Iohannis vine după ce conducerea companiei a anunțat, în cursul zilei de marți, că și-ar putea opri activitatea în cel mult două săptămâni.

În încheiere se arată că "prin prezenta, vă informăm că am transmis o adresă în atenţia autorităţilor Uniunii Europene în scopul desfăşurării unei cercetări cât mai deschise, deoarece funcţionarea societăţii influenţează asigurarea cu produse petroliere a întregii Uniuni Europene.  "

Iată documentul oficial:

Mai jos găsiţi traducerea autorizată a documentului oficial:

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri