EXCLUSIV. Strategia e-România. Din culisele celui mai scump proiect IT finanţat de stat  

Data publicării:
director omnilogic 2

Proiectul estimat iniţial la jumătate de miliard de euro este cel mai controversat contract al statului, iar la patru ani de la desemnarea câştigătorului corpul de control al premierului a reclamat la DNA neregulile din contract. Directorul Omnilogic, firma care a câştigat realizarea celui mai controversat şi scump proiect IT finanţat de statul român, a făcut dezvăluiri pentru Digi24 din culisele acestui contract.

15 martie 2010 este data la care se anunţa cel mai ambiţios proiect IT finanţat de la bugetul statului. Executivul a aprobat strategia e-România şi urma ca în perioada 2010 - 2013 să aloce aproape jumătate de miliard de euro.

Ministerul Comunicaţiilor publica la acea vreme şi sumele prevăzute pentru fiecare an. Premierul de atunci, Emil Boc, declara la scurt timp că nu sunt bani şi că proiectul va fi bugetat în momentul în care se vor găsi sumele necesare. Totuşi, licitaţiile de atribuire s-au făcut, iar cel care a câştigat o parte din contract spune acum că evaluarea iniţială a statului este nerealistă. „500 de milioane este o mare exagerare, nivelul de integrare, aplicațiile guvernamentale, n-ar trebui să depăşească 50-60 de milioane”, spune Gabriel Marin, directorul general al Omnilogic.

(Gabriel Marin, directorul general al Omnilogic, invitat în studioul Digi24 şi Varujan Pambuccian - intervenţie telefonică)

„În toată lumea asta, inclusiv în vestul Europei, s-a constatat că aceste proiecte sunt supraevaluate. Se umflă factura şi tu nu poţi să demonstrezi că nu este aşa, dacă este o soluţie unică”, explică Sorin Ioniţă, expert ȋn reforma administraţiei publice, dezvoltare şi politici locale.

De altfel şi raportul corpului de control al premierului Victor Ponta spune că valoarea estimată a contractului a fost determinată netemeinic, fără precizarea unităţilor de măsură şi a cantităţilor de servicii contractate, iar ofertei depuse de firma Omnilogic i-au fost acordate puncte în mod nejustificat.

Directorul firmei contestă însă acuzaţiile privind atribuirea contractului în mod netransparent. „Noi am fost singurii, pentru că ceilalți fie nu aveau finanțare, fie nu aveau expertiză”, subliniază Gabriel Marin, directorul general al Omnilogic.

Partea din proiect câştigată de Omnilogic a fost evaluată la 49 de milioane de lei, adică 9 milioane de euro, din cele 500 de milioane de euro cât a fost estimarea pentru întreaga strategie e-România.

Firma a primit în ultimii trei ani de zile doar 6 milioane de euro din cele 9, sumele pentru infrastructura site-ului şi pentru licenţe.

„Banii probabil că trebuiau asiguraţi, nu ştiu de ce guvernul Ponta nu a dus până la capăt finalizarea proiectului”, a declarat Emil Boc.

Astfel, la trei ani de la lansarea proiectului site-ul tot nu funcţionează. „Prostia nu este că a întârziat atât de mult proiectul, prostia este că au cheltuit şi un euro pe aşa ceva. Nu are nevoie guvernul să plătească bani ca să afle cineva care este populaţia oraşului Mizil. Asta o aflaţi deja de pe internet”, a subliniat Sorin Ioniţă, expert ȋn reforma administraţiei publice, dezvoltare şi politici locale.

„Când o să se lanseze infrastructura respectivă, după trei ani în IT se cam schimbă tehnologiile. Multe proiecte se fac, se cheltuiesc mulţi bani, dar apoi nimeni nu urmăreşte dacă banii respectivi, în zona IT, au produs beneficiile scontate”, a declarat Călin Rangu, expert IT.

O dovadă este şi faptul că recepţia echipamentelor necesare proiectului e-România a fost făcută formal de angajaţii ministerului Comunicaţilor. O arată şi raportul corpului de control al premierului. În plus, timp de două luni echipamentele hardware au fost depozitate în condiţii improprii de către minister. Firma care s-a ocupat de site acuză însă oficialii statului de amânarea recepţiei şi întârzieria lansării portalului, deşi acesta este gata de la sfârşitul anului 2011.

„Funcționarul public este terorizat de DNA, iar principiul este că dacă el nu semnează nimic, nu i se întâmplă nimic, dacă el semnează, ceva s-ar putea să i se întâmple. A fost lipsa de voință a factorului politic de a-şi asuma ce a fost înainte”, a subliniat Gabriel Marin.

Ministerul Comunicațiilor a desemnat în urma cu o lună un auditor extern pentru proiectul e-România, ceea ce a grăbit procedurile de recepţie. Compania IT promite acum că la începutul lunii octombrie site-ul va fi funcţional

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Orașul din România de care fuge toată lumea, deși chiriile încep de la 9 lei: "Au zis că nu mai pot sta în...
Digi FM
Florin Negruțiu dezvăluie strategia subtilă a lui Marcel Ciolacu în PSD și politica din spatele alegerilor...
Pro FM
Cât a avut de tras Celine Dion după ziua nunții! "Am mers la doctor. A trebuit să iau antibiotice vreo 3...
Film Now
Ben Stiller spune că a fost terifiat de recenziile îngrozitoare primite în urma lansării filmului „Zoolander...
Adevarul
Scene horror în centrul Londrei. Mai mulți cai plini de sânge și-au aruncat călăreții și au lovit mașini și...
Newsweek
VIDEO 25 de nave rusești staționează în Marea Neagră. Vestea bună: Nu au muniție și drone de atac
Digi FM
Motivul pentru care Dinu Maxer s-a supărat supărat pe Smiley și Damian Drăghici: "Mă deranjează!”
Digi World
Șase lucruri prin care trece o persoană aflată pe patul de moarte, cu puțin înainte să se stingă. O asistentă...
Digi Animal World
Doi vulturi au fost duși la un centru de reabilitare după ce au fost găsiți beți. Cum au reușit păsările să...
Film Now
Antonio Banderas, impecabil pe covorul roșu la brațul lui Nicole Kimpel. Actorul și iubita lui cu 21 ani mai...