EXCLUSIV. Vânzarea tablourilor furate din Olanda, negociată pe Facebook. Suspecții cereau 400.000 de euro

Data publicării:
tablouri furate-3

Cu o zi înaintea arestării, suspecţii aveau un client pentru o parte dintre operele de artă. Deşi evaluate la zeci de milioane de euro, aceştia sperau să obţină pentru patru dintre tablouri 400.000 de euro. Erau constrânşi de nevoia de bani, dar şi de faptul că nu puteau justifica provenienţa picturilor.

La puţin timp de la comiterea furtului, doi dintre suspecţi discutau prin intermediul unei reţele de socializare despre imaginile surprinse de camerele de supraveghere din muzeu, date publicităţii de autorităţile olandeze.

Andreea Damaschin (Eugen Darie): „Da, dar nu cred că au ce să vadă mai mult de atât”.

Jhon Dilinger (Radu Dogaru): „Nici eu”.

Andreea Damaschin (Eugen Darie): „Nu are ce să scoată din imagine”.

Jhon Dilinger (Radu Dogaru): „Mda. Trebuie şi ei să facă ceva”.

Discuția a avut loc pe 1 noiembrie 2012, potrivit rechizitoriului DIICOT.

Convinşi că nu pot fi recunoscuţi în imaginile surprinse, cei doi fac imediat primele demersuri pentru vânzarea capodoperelor. Merg la Bucureşti pentru a căuta un cumpărător. Au asupra lor două tablouri - o pânză semnată de Henri Matisse şi o alta de Paul Gaugain.

Tablourile sunt analizate de un expert chemat de potenţialul client, fostul fotomodel Petre Condrat.

„După studierea aprofundată a celor două lucrări, am avut certitudinea că sunt autentice, fiind pictate de cei ale căror semnături se aflau prezente pe suprafaţa pictată”, a constatat expertul.

Numai că acelaşi expert le-a explicat tinerilor că tablourile nu pot fi vândute cu uşurinţă dacă nu pot dovedi că le deţin legal. Aşa că suspecţii de furt decid să caute cumpărători în străinătate. Abia în ianuarie găsesc pe cineva interesat de operele de artă.

Jhon Dilinger (Radu Dogaru): Să pună 4 din alea (n.n. - 400.000 de euro) într-o geantă (...) şi noi ducem câinii (n.n. - tablourile) în alta pe altă parte şi am terminat bâlciu'!

Bitu Alex-Mihai: Păi da!

Jhon Dilinger (Radu Dogaru): Fără susţinători, fără nimic, tu şi el.

La câteva ore de la această discuţie, cei trei află că anchetatorii sunt pe urmele lor, aşa că încearcă să ascundă tablourile. Sunt imediat prinşi de anchetatori care nu reuşesc să afle ce s-a întâmplat cu cele şapte pânze celebre.

Mama liderului, Olga Dogaru, a susţinut pe parcursul anchetei că a ars tablourile, însă după ce dosarul a ajuns pe masa judecătorilor, şi-a retras declaraţia. Procurorii aşteaptă acum verdictul experţilor de la Muzeul Naţional de Artă, care analizează de mai multe luni cenuşa ridicată din soba casei femeii. 

Citiți și:

Tablourile furate din Olanda nu au fost arse, susţine mama unuia dintre acuzaţi

Furtul de tablouri de la Rotterdam. Suspecții au pregătit minuțios jaful

GALERIE FOTO. Imagini cu românii suspectați de furtul tablourilor valoroase, surprinse în muzeul din Rotterdam




Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri