EXCLUSIV. Viktor Orban spune că se înțelege mai bine cu Traian Băsescu decât cu Victor Ponta

Data publicării:
viktor orban RESIZE-AFP Mediafax Foto-STR-2

„Acum în România nu e la putere un guvern de dreapta, ci de stânga, iar cu acest guvern nu avem încă o relație care ar putea fi caracterizată în vreun fel, a mai declarat Viktor Orban. Vă invităm să urmăriți integral interviul - primul pentru o televiziune din România - în emisiunea „Pașaport Diplomatic”, mâine, de la 18.30.

Viktor Orban a fost întrebat în ce relaţii este acum cu preşedintele Traian Băsescu şi premierul Victor Ponta.

„Relaţiile româno-ungare se numără printre relaţiile mai complicate în lume, nu este simplu. Au o psihologie complicată, o istorie grevată de probleme, cu conflicte de interese. Deci este un context dificil. Totodată, interesul nostru este ca relaţia dintre România şi Ungaria să fie una în care cetăţenii noştri să poată trăi în condiţii de securitate, stabilitate şi cu perspective economice bune. Atunci când ambele ţări au prim-miniştri care înţeleg că acest lucru este cel mai important, atunci cooperarea este relativ bună. Atunci când prim-miniştrii nu înţeleg acest lucru sau sunt prea tineri sau nu au petrecut destul timp în politică sau sunt luaţi prea uşor de valul pasiunilor, atunci lucrurile sunt mai dificil”, a răspuns el.

„În ceea ce priveşte legăturile de acum, pot spune că avem cu preşedintele o relaţie cu baze solide, care funcţionează bine de mai mulţi ani. Ceea ce este interesant, pentru că în general se consideră că pentru minorităţile de pe teritoriul unei ţări, să spunem maghiarii din România, este mai favorabil dacă se află la putere un guvern de stânga. Pentru că guvernele de dreapta sunt guverne preocupate de valorile naţionale, ceea ce pentru guvernele de stânga este o chestiune mai puţin importantă. Dar eu am învăţat în ultimii 20 de ani că lucrurile funcţionează invers. Adică eu mă înţeleg mai bine cu un patriot român decât cu un român pentru care chestiunile naţionale sunt mai puţin importante”, a subliniat Viktor Orban.

„De aceea, deşi Băsescu este un preşedinte de dreapta, deci cu sentimente naţionale, un patriot cu sentimente naţionale solide, totuşi mă înţeleg mai bine cu el decât cu un prim-ministru român mai puţin influenţat de sentimente naţionale”, a adăugat el.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri