Experiment: Cu maşina, cu bicicleta sau cu tramvaiul?

Data publicării:
tramvai

Pe distanţe lungi, maşina este cel mai lent mijloc de transport într-un oraş aglomerat. O demonstrează o competiţie inedită din Oradea, în care un tramvai, o maşină şi o bicicletă s-au întrecut pe o distanţă de câţiva kilometri. Evenimentul a avut loc în cadrul Săptămânii Mobilităţii, care încurajează transportul cu mijloacele în comun sau pe două roţi.

Din două puncte diferite ale oraşului, au plecat câte o bicicletă, o maşină şi un tramvai. Pe traseul mai lung, care a avut ca punct de pornire ieşirea din Oradea spre Băile Felix, primul a ajuns mijlocul de transport în comun.

Csuzi Istvan - managerul OTL Oradea: „Tramvaiul a ieşit primul pentru că acolo avem bandă liberă, bandă separată pentru tramvai şi putem asigura un transport la oră fixă."

Elena Balog, concurentă aflată în tramvai: „Eu din start promovez deplasările cu transportul public şi sunt fană a tramvaiului de zeci de ani. Am parcurs 6 staţii, am avut şase semafoare pe traseu din care 3 au fost puţin roşii."

Pe locurile doi şi trei s-au clasat bicicleta, respectiv maşina.

Leontin Silaghi – şofer: „Nu a fost aglomerat ţinând cont că sunt 4-5 intersecţii semaforizate, a fost destul de liber."

Experimentul a fost repetat şi într-un alt capăt al oraşului, pe o distanţă mai scurtă.

Pe distanţe scurte, maşina rămâne cel mai rapid mijloc de transport, însă pe măsură ce distanţa creşte tramvaiul şi bicicleta câştigă competiţia.

Întrecerea devenită deja tradiţie a avut loc în cadrul Săptămânii Mobilităţii, care atrage atenţia asupra importanţei folosirii mijloacelor de transport în comun şi bicicletelor.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri