Explicațiile Jandarmeriei pentru incidentele de la protestul de miercuri: „Mesaje propagate fără discernământ”

Data actualizării: Data publicării:
BUCURESTI - PROTEST - REZIST - PIATA VICTORIEI
FOTO: INQUAM PHOTOS - Octav Ganea

Oameni bruscați de jandarmi, un jurnalist reținut pe motiv că legitimația de presă „nu e act oficial”, mărturia filosofului Mihai Șora, care a povestit că a fost „turtit” de „10-15 băieţi musculoşi, bine hrăniţi şi echipaţi”. Sunt câteva dintre imaginile care au circulat pe rețelele de socializare după protestul de miercuri seara din Piața Victoriei. Georgian Enache, purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Capitalei, vine cu explicații privind aceste incidente și face apel la rațiune. El le cere de asemenea oamenilor să nu mai propage mesaje „fără discernământ”, pentru că acest lucru face rău nu doar instituțiilor, ci și cetățenilor.

BUCURESTI - PROTEST - REZIST - PIATA VICTORIEI
FOTO: INQUAM PHOTOS - Octav Ganea

În ultimele ore, în mediul online au apărut multe explicații a ceea ce s-a întâmplat aseară în piață, explicații dintre cele mai false, dar care atingeau o coardă sensibilă a opiniei publice. Aș face apel la raţiune și aș explica ce s-a întâmplat aseară, făcând apel la raţiune. Aseară am avut o manifestație publică pe care n-a interzis-o nimeni. Au fost niște incidente, dar aș pune întrebarea de la ce au pornit. Era nevoie, oare, la ora 18, când erau 200 de oameni, de blocarea unei artere mari? Cred că nu. În momentul în care orice structură face recomandări, ia măsuri pentru a limita efectele manifestațiilor, cetățenii trebuie să respecte aceste măsuri? Cred că da”, a spus Georgian Drăgan.

În opinia sa, oamenii care nu sunt la proteste trebuie să poată ajunge dintr-un loc în altul, ambulanțele trebuie să poată tranzita zona.

Blocarea traficului în Piața Victoriei e o problemă. Trecând peste asta, în ideea în care sunt foarte mulți oameni și e nevoie de asta, noi știm când trebuie să facem asta, să dirijăm traficul din timp, pentru ca celelalte lucruri să se desf ășoare normal, pt ca aceste manifestații să nu afecteze ceilalți oameni. Jandarmeria nu poate sta impasibilă la ocuparea ilegală a unui spațiu, mai ales a unei artere, care trebuie să fie liberă. Nu e un moft, e o prevedere legală. Aș face apel la rațiune celor care ne privesc. Ne place să spunem că legea trebuie respectată, dar ea nu trebuie să înceapă cu noi, în opinia unora. Toți trebuie să respectăm legea, menirea ca instituție e să asigurăm ordinea publică, de a respectă prevederile legale. Cei care nu respectă își asumă etapele care decurg dintr-o intervenție”, a mai spus Georgian Drăgan.

Întrebat dacă era nevoie de prezența scutierilor la protest, Drăgan a spus: „Unii dintre protestatari sunt nervoși și când văd caii jandarmeriei, acele echipe antitero, al căror rost nu-l mai explic, având în vedere contextul internațional. E o manifestație la care sunt mii de oameni. Trebuie să luăm măsuri astfel încât oamenii de aici, care sunt nemulțumiți, să fie în siguranță, dar și ceilalți locuitori, care au aceleași drepturi și plătesc instituția asta, să le asiguri acele drepturi.”

În ceea ce privește cazul jurnalistului german ridicat de jandarmi miecuri seara, Drăgan a spus: Relaționez cu jurnaliștii de peste 8 ani. Știm foarte bine că un jurnalist are o legitimație, e plătit pentru activitatea asta. Cel puțin la mine nu a ajuns informația că acea persoanp din asta trăiește. E deloc importantă meseria pe care o practică cineva. E important, și asta am sancționat, modul de comportare. Cetățeanul respectiv a forțat cordonul de jandarmi. Când colegii au dorit deblocarea arterei, persoana a insistat să rămână pe carosabil”.

Întrebat despre cazul lui filosofului Mihai Șora, care a spus că a fost bruscat de jandarmi, Drăgan a spus: Acuzații în online poate face oricine. Există niște norme legale. Orice eveniment de acest gen care ne adus la cunoștință e foarte bine analizat, suntem o instituție care are capacitatea și regulamentele pentru a depista aceste anomalii pe căi oficiale”.

Faptul că dăm aceste mesaje publice care înfierează o instituție care are obligația să aplice legea nu fac rău doar imaginii instituției - pentru că nu candidăm la un concurs de popularitate -, fac rău tuturor cetățenilor. Lipsa de încredere a cetățenilor în instituții, care vine din astfel de mesaje propagate fără discernământ, duce la situații de ultraj și alte situații care pun orice structură de ordine publică într-o situație delicată, lucru care aduce mare dezavantaj la adresa siguranței cetățenilor”, a conchis Drăgan.

Citiţi şi: Ce se va întâmpla după condamnarea lui Dragnea

                  Primul lucru care nu se va schimba după verdictul în cazul Dragnea
 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri