Explozie la fosta uzină de armament din Plopeni. 16 persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale

Data publicării:
explozie plopeni

Alarma s-a dat puţin înainte de ora 14:00. Un zgomot asurzitor s-a auzit într-una din halele unde erau fabricate cafetiere. În sala de producţie erau aproape 20 de oameni care şlefuiau mai multe piese din aluminiu. Deşi în încăpere există un sistem de aspirare a pulberii, acesta s-a supraîncărcat, iar la o simplă scânteie a explodat. Oamenii au avut ghinionul ca pulberea uşor inflamabilă cu care lucrau să se aprindă chiar deasupra lor şi să le producă arsuri.

„Noi eram la presă și am auzit o bubuitura, pe urmă am văzut că fuge toată lumea și că e fum negru și am ieșit afară”, a povestit una dintre angajate.

La scurt timp, deflagraţia a fost urmată de un incendiu, iar panica s-a instalat imediat printre angajaţi. Oamenii au sunat imediat la 112. Medicii au acordat primul ajutor răniţilor, iar cei în stare gravă au fost transportaţi la spital. O tânără de 22 de ani a fost dusă cu un elicopter SMURD la Bucureşti.

„La Unitatea de primiri urgențe au sosit 14 pacienți. Este vorba de șase bărbați și opt femei cu vârste între 21 și 46 de ani. Majoritatea prezintă arsuri la nivelul feței de gradele 1 și 2”, a spus Andrei Ilinca, purtătorul de cuvânt al Spitalului Județean Ploiești.

În tot acest timp, pompierii au dus o luptă contracronometru pentru a stinge flăcările care ameninţau şi alte hale.

„La procerea unor elemente de aluminiu pentru cafetiere a fost o acumulare de pulbere, inițiată de o scânteie electrică care practic a produs o succesiune de explozii urmată de incendiu”, a declarat Nicolae Popescu, șef ISU Prahova.

Pompieri, câțiva inspectori teritoriali de muncă dar și procurori încearcă să afle cum s-a putut întâmpla această explozie.

În hală se aflau 100 de muncitori, iar activitatea este întreruptă până când anchetatorii vor afla cauzele exploziei.


Actualizare 14.12. Inspectorul-șef Nicolae Popescu de la ISU Prahova a declarat că este vorba despre o explozie urmată de un incendiu și că o posibilă cauză este o acumulare de pulbere de aluminiu.

În uzină erau aproximativ 200 de persoane, dar numai 20 dintre acestea se aflau în zona în care s-a produs explozia.

Oficialul a confirmat că muncitorii au fost aceia care au sunat la 112.


Din primele informații reiese că 16 persoane au solicitat ajutor medical.

„Sunt 16 persoane, din evaluarea preliminară: 7 cu arsuri de diferite grade, 2 intoxicate cu fum, una a suferit un traumatism. Restul au suferit atacuri de panică. În funcție de evaluarea colegilor se va decide dacă răniții vor fi transportați la București. Persoanele care au suferit arsuri s-ar putea să aibă nevoie de intervenții chirurgicale”, a declarat directorul Ambulanței.

Explozia a avut loc la fosta uzină de armament din Plopeni, transformată acum în parc industrial.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri