Exportăm grâul, ca să avem ce importa

Data publicării:
24112012 20furaje-35059

Producţia mică de cereale de anul acesta a dus la creşterea accelerată a preţurilor.

În toamnă, preţul grâului crescuse cu o treime faţă de primavără, din cauza secetei şi a recoltelor reduse. Aşa se face că agricultorii au profitat de moment şi au vândut peste hotare. Paul Costea şi-a trimis peste hotare mai mult de jumătate din recolta de pe cele 700 de hectare de grâu şi porumb.

„Condițiile economice nu mi-au permis să țin o anumită cantitate pe stoc. Am fost nevoit să îl vând, să dau banii și la oameni, să îmi plătesc din datoriile care apar - motorina, uleiuri, cheltuieli uzuale”, a explicat el.

S-au exportat trei milioane de tone

În total, România a exportat în primele opt luni din acest an peste trei milioane de tone de grâu şi porumb, de peste două ori mai mult decât în 2011. În total, fermierii au vândut cereale de 748 de milioane de euro. Iar interes pentru grâul românesc există în continuare.

„Am văzut cereri din partea Egiptului și, din câte știm, există si din partea Irakului pentru grâul românesc”, a declarat Claudiu Cazacu, analist-şef XTB România.

Un export atât de mare într-un an agricol slab a fost posibil şi pentru că o mare parte din cantitatea vândută include şi stocurile de anul trecut, când recoltele au fost foarte bune. Asta ne-a lăsat însă cu hambarele goale, şi am putea plăti, la propriu, un preţ mare.

Exportul masiv de porumb a adus deja preţuri mai mari şi cu 10 procente, la carnea de pui şi de porc, pentru că fermierii trebuie să cumpere acum din import furaje.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri