Fabrica, ocolită de tinerii pregătiţi

Data publicării:
fabrica tineri

Dacă înainte de 2000, în fiecare an, sute de absolvenţi ai Liceului Metalugic îşi găseau de lucru în combinat, numărul lor a scăzut drastic. În 2014 şapte absolvenţi s-au angajat la ArcelorMittal. Iar anul trecut, doar trei. 

Silviana Ciupercă, director Colegiul tehnic Aurel Vlaicu: „Domeniul pur de metalurgie nu mai există în nomenclatorul de meserii, este inclus în domeniul mecanic.”

Iar cei de la combinat spun că tinerii absolvenţi vin nepregătiţi.

Bruno Ribo, CEO ArcelorMittal Galaţi: „Observăm la tinerii angajaţi care vin să lucreze pentru noi că trebuie să ne ocupăm, de fapt, de instruirea lor.”

Ionuţ Negru, reporter Digi24: „Dacă în anul 2001, la combinatul siderurgic lucrau 27.000 de mii de oameni, astăzi ArcelorMittal mai are doar 6000 de angajaţi. Odată cu reducerea locurilor de muncă au dispărut şi şcolile care pregăteau siderurgişti. Astăzi, la 15 ani de la privatizare, combinatul se confruntă cu o lipsă de tineri calificaţi care să muncească aici.”

La rândul lor, elevii recunosc că se lovesc de probleme atunci când trebuie să pună în practică cunoştinţele dobândite în şcoală.

Ionuţ Staicu, elev: „Sunt pregătit din punct de vedere tehnic, dar practic nu. Pentru că nu se compară utilajele din combinat cu cele pe care le avem la ateliere.”

Reducerea activităţii siderurgice a afectat şi Facultatea de Metalurgie. Din 2014, şcoala a renunţat la această titulatură, devenind Facultatea de Inginerie. Specializările de turnătorie şi prelucrări metalurgice au fost înghiţite de specializarea ingineria materialelor.

Marian Bordei, decan Facultatea de Inginerie: „Se pune problema de a face o triere a lor. Absolvenţii noştri evident sunt în toată gama de la unii mai slăbuţi să zicem până la unii foarte buni.”

Siderurgist: „La noi în unitate s-au încadrat destul de bine şi văd că asimilează informaţiile.”

Siderurgist: „Toţi am fost tineri şi nu am ştiut la început mai nimic, după zece ani abia ai experienţă. Nu au cum să fie suficient de pregătiţi deoarece ei vin de pe băncile şcolii, pana învaţă.”

Din cauza industriei metalurgice în cădere liberă, liceul metalurgic a fost nevoit să se reorienteze spre noi domenii, mai atractive pentru elevi. Profesorii pregătesc acum tehnicieni care să manevreze roboţii industriali şi specialişti în protecţia mediului.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri