Factura inundaţiilor, acoperită din buget. Proprietarii de locuințe și autoritățile ignoră legea asigurărilor obligatorii

Data publicării:
inundatii gard picat

Asigurarea costă echivalentul a 10 euro pe an pentru locuinţe din chirpici şi 20 de euro pentru cele din beton şi cărămidă. Autorităţile ar cheltui mai puţini bani de la buget dacă ar aplica întocmai legea. Nu ar trebui decât să-i amendeze pe cei fără asigurare. Soluţiile pe termen lung se lasă însă aşteptate.

Premierul Victor Ponta a fost întrebat astăzi de un reporter care mai este utilitatea legii asigurării obligatorii, dacă Guvernul se oferă să-i ajute pe oameni cu materiale de construcții.

Eu cred că un Guvern are obligația, pentru că este plătit din banii cetățenilor și ai dumneavoastră, are obligația să intervină atunci când oamenii au un necaz. După care, sigur, vedem cum facem cu asigurările”, a răspuns premierul.

Autorităţile spun că legea nu-i pune la adăpost şi pe românii cu case din pământ. Vicepremierul Liviu Dragnea susţinea încă de anul trecut eliminarea obligativităţii asigurării obligatorii pentru acest tip de locuinţe.

„Păi e așa de bună legea aia că asiguratorii nu asigură din pământ. Și oamenii ăia sunt între lege și societățile de asigurare”, a spus Liviu Dragnea.

Legea spune clar că toţi proprietarii de locuinţe trebuie să încheie o asigurare, chiar şi cei cu case din chirpici. Pot primi până la 10.000 de euro. Oamenii preferă însă să rişte decât să plătească poliţa.

Până atunci, factura inundaţiilor va fi decontată de Guvern, cum se întâmplă de fiecare dată. Un efort financiar ignorat însă de unii localnici din Beiu, judeţul Teleorman.

A căzut casa și i-a dat șapte saci de ciment, aia e despăgubirea, ce despăgubire?”, spune un localnic.

Puţin peste un milion de români au o asigurare obligatorie în prezent, la care se adaugă trei milioane de asigurări facultative. Cu alte cuvinte, peste jumătate din cele 8,4 milioane de locuinţe din România nu sunt asigurate, iar asta şi din vina autorităţilor.

O anumită parte a populației este decepționată de faptul că au făcut polițe degeaba.D acă au văzut că poate n-au avut nevoie de ele, iar dacă atunci când s-a întâmplat, autoritățile au intervenit sub o anumită formă, nu au înțeles rostul”, spune Adrian Marin, reprezentant UNSAR.

Companiile de asigurări iau în calcul scumpirea poliţelor obligatorii sau posibilitatea ca românii să suporte singuri o parte din pagubă.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri