Fanfară și mici pentru militarii americani. Fregata USS Taylor a ajuns în portul Constanța

Data publicării:
NavaUSS

Două zile au muncit bucătarii români pentru a pregăti ospăţul pentru militarii americani. „Liliput, cotelte de berbecuţ, mici - o mie de mici, ceafă de porc, pastramă de oaie”, detaliază meniul Claudiu Munteanu, bucătar.

Petrecerea de bun venit a fost ideea autorităţilor portuare. Iar oaspeţii americani au fost cum nu se poate mai încântaţi.

Voi ieşi în oraş, mă voi plimba, mă voi bucura de cultură şi, probabil, voi mai mânca ceva”, spune un militar american.

Excelentă (impresia despre mâncare - n.r.)! (Ce vei face după ce vei mânca?) Am să vizitez centrul oraşului, am să mănânc mult mai multă mâncare bună, mai multă mâncare românească”, mărturisește un altul.

„Mâncarea este incredibil de bună”, confirmă un alt militar.

Unul dintre marinari nu a rezistat tentaţiei şi s-a alăturat fanfarei. A împrumutat o trompetă şi a ţinut să le dovedească gazdelor cât este de talentat.

Militarii de pe USS Taylor nu vor rămâne doar în port. Soldații vor merge în vizită la Castelul Bran, în Delta Dunării, și, de asemenea, vor vizita și stațiunile de pe litoral. Abia după aceea vor începe aplicaţiile comune pe mare cu militarii români şi cu cei ai altor state membre NATO.

Sunt o mulţime de exerciţii. Nava este pregătită pentru mai multe misiuni: de la vizitarea porturilor, misiuni de abordaj, până la misiuni de război, depistare de submarine, de avioane inamice”, explică Morris Murz, comandantul USS Taylor.

Până acum, alte două nave NATO au luat parte la exerciţii în Marea Neagră: distrugătorul american USS Donald Cook şi nava franceză de recunoaştere Dupuy de Lome. Peste câteva zile este aşteptată şi sosirea fregatei franceze Dupleix.

Fregata USS Taylor este foarte avansată din punct de vedere tehnic, având capacitatea de a detecta submarine și avioane. Ca și în cazul celorlalte nave americane de război, și aceasta are misiunea de a menține pacea în zona Mării Negre.

Deplasarea navei face parte din planul de întărirea a flancului sud-estic al Alianţei Nord-Atlantice, în contextul situaţiei din Ucraina.

Fregata USS Taylor a trecut prin strâmtoarea Bosfor şi a intrat în Marea Neagră, unde se află deja două nave militare ale Statelor Unite. La bordul USS Taylor se află peste 200 de marinari şi ofiţeri, dar şi rachete ghidate prin satelit şi două elicoptere de luptă.

Nava s-a aflat până acum într-un şantier naval din Creta, pentru unele reparaţii la elice. USS Taylor a mai participat la manevre militare în Marea Neagră în 2008, cu vase din România şi Bulgaria, în perioada în care Rusia a intervenit armat în Georgia.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri