Fațade-pericol, reparații scumpe. Primăria Brașov i-a somat pe proprietari să facă reparațiile necesare

Data publicării:
fatade

După 40 de ani de muncă am 870 de lei pensie. Să facă ei, care au banii ăia, sutele de milioane, nu noi”, se plânge o o femeie.

Este doar una dintre locatarele clădirilor dărăpănate din centrul istoric al Brașovului. Și nu este singura care gândește așa. Prețul reabilitării unei clădiri vechi este mult mai mare decât în cazul reabilitării unui bloc, de exemplu, susțin arhitecții.

Unii au reuşit să tencuiască mici porţiuni din dreptul apartamentelor pe care le deţin, dar spun că nu îşi permit să facă mai mult.

Şi nu doar faţadele sunt un pericol. În urmă cu doi ani, o femeie a murit după ce o parte din acoperişul unei clădiri vechi a căzut peste ea.

Pentru că fațadele clădirilor istorice nu au fost reparate, o parte dintre ele au ajuns într-o stare avansată de degradare, iar autoritățile au fost nevoite să monteze panouri de avertizare pentru pietoni.

Deocamdată, funcţionarii de la Primărie au trimis peste o sută de somaţii pentru cei care deţin clădiri degradate.

Sunt răspunzători de starea faţadelor. Unii nu înţeleg că faţada este ca şi acoperişul, este proprietatea comună şi chiar dacă nu locuiesc ei la stradă şi locuiesc în curte, şi ei sunt răspunzători de integritatea acestei faţade”, susține Sorin Toarcea, purtător de cuvânt al Primăriei Braşov.

Autorităţile promit scutiri de impozit pentru cei care locuiesc în clădiri monument istoric şi încep să facă reparaţii.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri